INTOLERÀNCIA RELIGIOSA

El vídeo d'una agressió antisemita commociona Alemanya

Un jove sirià agredeix amb un cinturó un noi israelià en un barri de Berlín

Moment en què un jove agredeix amb un cinturó un noi israelià a Berlín. / periodico

2
Es llegeix en minuts

Un atac antisemita perpetrat per desconeguts contra un jove israelià a Berlín ha generat indignació a Alemanya. La canceller, Angela Merkel, ha promès avui actuar "amb tota la duresa i determinació" davant aquest tipus d'agressions.

En una roda de premsa i preguntada sobre l'agressió, gravada en vídeo per la víctima, Merkel ha qualificat l'atac d'"horrible", ha reconegut l'existència d'antisemitisme entre els ciutadans alemanys i entre persones de parla àrab i ha garantit que el Govern farà tot el possible per combatre aquests comportaments.

"S'ha de guanyar aquesta lluita"

"Hem de guanyar la lluita contra aquest tipus d'atacs antisemites", ha manifestat.

"És intolerable que un jove sigui atacat als nostres carrers només perquè porta una kipa", ha subratllar per la seva part a través del seu compte de Twitter el ministre d'Afers Exteriors, Heiko Maas. "No es pot permetre que els jueus es tornin a sentir amenaçats entre nosaltres. Tenim la responsabilitat de protegir la vida jueva", ha afegit.

La ministra de Justícia, Katarina Barley, també ha condemnat l'atac, que ha qualificat de "vergonya" per a Alemanya.

"És intolerant que un jove jueu sigui atacat a la via pública en ple centre de Berlín. És una vergonya per al nostre país", ha dit Barley en declaracions als mitjans del grup Funke.

Al barri de Prenzlauer Berg

L'atac es va produir al barri berlinès de Prenzlauer Berg i, segons informacions del diari Bild, l'autor principal és un sirià d'origen palestí que actualment viu al barri berlinès de Neukölln.

"Van carregar contra mi quan van veure la meva kipa", va explicar en declaracions a Bild la víctima, Adam Armush, un jove de 21 anys que estudia Veterinària a Berlín.

En el vídeo es veu com l'atacant l'agredeix repetidament amb un cinturó i li diu "Yahudi" (jueu en àrab).

L'alcalde governador de Berlín, Michael Müller, també ha condemnat l'atac, igual que diferents figures de diversos partits polítics com la secretària general de la Unió Cristianodemòcrata (CDU), el partit de la cancellera Angela Merkel, Annette Kramp-Karrenbauer o el president del Partit Liberal (FDP), Christian Lindner.

947 incidents

Segons dades de l'ONG Oficina per a la Investigació i la Informació sobre l'Antisemitisme a Berlín (RIAS) el 2017 es van registrar a la capital alemanya 947 incidents antisemites, un 60% més que l'any anterior.

Segons la policia de Berlín els casos d'antisemitisme s'han duplicat des del 2013.

Notícies relacionades

El president del Consell Central dels Jueus a Alemanya, Josef Schuster, va dir que l'atac a Berlín mostra que actualment hi ha una amenaça per als jueus a Alemanya, sobretot a les grans ciutats.

"Cada vegada és més problemàtic mostrar-se obertament com a jueu a les grans ciutats", ha dit avui Schuster a Berlín.