L'europeista Macron no sedueix l'Eurocambra

El president francès defensa al Parlament Europeu una sobirania europea més gran

El dirigent assegura sobre Catalunya que el marc democràtic passa per respectar les constitucions

undefined42968815 french president emmanuel macron delivers a speech before a 180417104427

undefined42968815 french president emmanuel macron delivers a speech before a 180417104427 / VINCENT KESSLER

3
Es llegeix en minuts
Marta López
Marta López

Periodista

ver +

El president francès, Emmanuel Macron, que va fer de l’europeisme una bandera en les eleccions que el van portar fins a l’Elisi ara fa un any, va demostrar ahir davant el Parlament Europeu que segueix aferrat a aquests principis, fent una ferma defensa d’Europa i de la necessitat d’una sobirania europea més gran. Durant gairebé tres hores, Macron va fer una crida a reconstruir el projecte europeu «que no és ni abstracte ni està caduc» en un discurs ple de grans paraules i en el qual va llançar diverses idees, però cap full de ruta per arribar a aquest renaixement que tant desitja.

Des de la tribuna, Macron va fer exhibició dels seus dots de gran orador que és amb un discurs solemne en el qual va deixar clara la seva concepció d’Europa com «un model democràtic únic al món» que s’ha de defensar de múltiples amenaces. Entre elles va citar els «egoismes nacionals» i l’«autoritarisme que ens envolta» i va exclamar que la resposta no pot ser «la democràcia autoritària, sinó l’autoritat de la democràcia».

Aquesta no va ser l’única de les grans frases que va pronunciar el president francès, que no obstant només va aconseguir aixecar aplaudiments moderats al llarg de tota la seva intervenció, molt lluny de l’entusiasme que fa un any va generar l’elecció d’un home que a l’arribar a la presidència de França va fer la seva aparició a la plaça del Carrusel del Louvre amb els acords de l’himne europeu, en tota una declaració de principis. Perquè allà segueix Macron, en els principis, ja que en la seva primera prova de foc al Parlament Europeu va deixar passar l’oportunitat d’oferir detalls més concrets del seu pla per transformar Europa, mantenint-se en les mateixes línies mestres que va dibuixar al setembre a Grècia i a la Universitat de la Sorbona.

El dirigent va defensar la necessitat de mantenir un debat crític sobre Europa per donar resposta als múltiples desafiaments existents i va demanar que s’escolti «la còlera» de la gent per oferir un nou projecte europeu. «Els pobles no necessiten pedagogia, necessiten un nou projecte, una exigència d’eficàcia en el dia a dia», va exclamar. 

Per Macron, defensar la sobirania europea no és una cosa abstracta. «Defensar la idea europea no significa diluir les nostres pròpies sobiranies, significa actuar per fer front als grans canvis del món, a les grans transformacions. Necessitem una sobirania més forta que la nostra, complementària i no substitutiva. Aquesta és la sobirania en la qual jo crec». 

Macron va citar entre aquests grans reptes que cal afrontar la immigració, el canvi climàtic i la digitalització. I va posar un exemple de com ell entén la sobirania: crear un programa europeu que recolzi les col·lectivitats locals que acullen i recolzen els refugiats. Aquesta proposta i el seu compromís d’augmentar la contribució francesa al pressupost europeu si hi ha un «projecte polític coherent amb noves ambicions» van ser les màximes concrecions del president francès.

Fredor del grup socialista

Notícies relacionades

L’al·locució va anar seguida de les intervencions dels presidents dels diferents grups parlamentaris i dels eurodiputats que van demanar la paraula. Els liberals van ser el grup més generós amb Macron, seguits dels conservadors, mentre que el president del grup socialista, Udo Bullmann, li va deixar clar que «no n’hi ha prou de cantar l’himne sobre l’alfombra vermella». La picabaralla més intensa es va produir, però, amb els eurodiputats francesos de la ultradreta.

Macron no va poder evitar referir-se a Catalunya, a una pregunta de l’eurodiputat socialista espanyol Ramón Jáuregui. Com ja va fer en anteriors ocasions, el president francès es va mostrar crític amb l’independentisme al subratllar que «el marc democràtic passa per respectar constitucions, agradin o no agradin». «La Constitució no es desfà, la sobirania no s’ensorra tret que el poble al complet ho vulgui fer», va afegir. Macron ha sigut el quart dirigent europeu d’acceptar la invitació del Parlament Europeu d’exposar la seva visió d’Europa, després dels primers ministres d’Irlanda, Croàcia i Portugal.