GUERRA A SÍRIA

Els experts en armes químiques entren finalment a Duma

Membres de l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) eren a Damasc des de dissabte, però les autoritats sirianes i russes vetaven el seu accés

zentauroepp42961240 a man and a boy ride a motorbike at the city of douma in dam180417004540

zentauroepp42961240 a man and a boy ride a motorbike at the city of douma in dam180417004540 / OMAR SANADIKI

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Van arribar a Damasc dissabte passat, el mateix dia que els Estats Units, la Gran Bretanya i França, en un atac conjunt, van bombardejar posicions del règim a Síria. Van arribar, però els van deixar tancats als seus hotels. No va ser fins ahir quan el president sirià, Baixar al-Assad, va permetre que els experts de l’Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) fessin la seva feina: investigar l’atac químic sobre la ciutat de Duma del 7 d’abril en el  qual van morir, segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), unes 80 persones.

L’OPAQ, que col·labora amb les Nacions Unides, és la responsable d’investigar l’ús d’agents químics —prohibits segons la llei internacional— arreu del món. Aquesta organització ha constatat que, durant tota la guerra siriana, hi ha hagut 33 atacs químics: 27 d’ells amb responsabilitat provada d’Assad. Ara podran investigar els fets, però pot ser que sigui massa tard. «És altament probable que les proves i els elements essencials del succés ja hagin desaparegut del lloc, completament controlat pels exèrcits rus i sirià», va dir ahir el Ministeri d’Afers Exteriors francès.

Sense sentit

Els EUA també consideren que la missió de l’OPAQ, 10 dies després de l’atac químic, ja no té cap sentit. «Estem preocupats perquè [els russos] podrien haver manipulat les proves amb la intenció de frustrar els esforços de la missió de l’OPAQ de portar a terme una investigació efectiva», va dir abans-d’ahir l’ambaixador nord-americà al davant d’aquesta organització.

Rússia, per descomptat, ho nega tot. Des de fa una setmana assegura que l’atac químic va ser fals i que tota la informació que ha aparegut sobre el succés respon a una invenció i un complot de la Gran Bretanya. A més, les autoritats russes han assegurat que els seus soldats a Duma han trobat un «laboratori per fabricar armes químiques on hi ha pots de gas clor com els que van aparèixer a les imatges».

Després de l’atac químic del 7 d’abril, l’última milícia opositora que quedava a Duma es va rendir. Després de pactar amb Rússia, els membres de Jaish al-Islam, les seves famílies i centenars de civils van ser transportats amb autobusos al nord de Síria, a les zones sota control militar de Turquia. Aquesta evacuació va servir perquè Assad es quedés amb el control del 100% de la regió de Ghouta, assetjada i encerclada pel règim des del 2013. Des de l’1 de gener fins al 7 d’abril de 2018, en només aquesta zona, 1.600 civils van morir a causa dels bombardejos de Damasc i el seu aliat, Rússia.

Falses alarmes

Després de l’atac de Trump, May i Macron contra tres bases militars d’Assad, els ànims, a Síria, estan encesos. Durant la matinada de dilluns a dimarts, les bateries antiaèries de Damasc van tornar a disparar al cel, on, en un principi, el règim havia assegurat que volaven avions israelians.

Notícies relacionades

No hi havia ningú. Hores més tard, l’agència estatal de notícies siriana, SANA, va dir que els sistemes de defensa es van encendre per una fallada electrònica provocada per un ciberatac dels Estats Units i Israel. Tots dos ho van negar.

Mentrestant, després d’haver ocupat  Ghouta, Assad avança cap a les altres zones rebels. Ahir, els bombardejos russos i de Damasc es van centrar, sobretot, a la regió del nord de Homs —on diumenge passat va començar una onada de combats— i a Idlib. A l’est d’aquesta última zona, en un dels bombardejos, van morir quatre civils, entre ells una dona i els seus dos fills, segons va assegurar l’organització de rescat Cascos Blancs.