TENSIÓ POLÍTICA AL CAUCAS

Milers d'armenis protesten al carrer contra la tornada al poder de l'expresident Sargsyan

L'exmandatari, que no podia optar a un tercer mandat, serà elegit primer ministre pel Parlament aquest dimarts

El seu partit va impulsar una reforma de la Constitució que reforçava el cap del Govern en detriment del cap de l'Estat

zentauroepp42962221 an armenian opposition supporter gestures in front of barbed180416174346

zentauroepp42962221 an armenian opposition supporter gestures in front of barbed180416174346 / KAREN MINASYAN

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Milers d’armenis fa uns quants dies que protesten al carrer contra la imminent elecció com a primer ministre de l’expresident Serge Sargsyan, que no podia optar a un tercer mandat en qualitat de cap de l’Estat. Gràcies a una reforma constitucional impulsada pel governamental Partit Republicà –esmena que reforça les atribucions del cap del Govern i converteix el president en una figura merament representativa–, Sargsyan seguirà controlant els principals ressorts del poder a Armènia, malgrat que ja fa un decenni que ostenta la màxima autoritat.

Carrers tallats, endarreriments en els combois del metro d’Erevan per les accions dels activistes, ponts bloquejats... El grup opositor Contracte Civil, encapçalat per l’activista Nikol Pashinyan, s’ha posat al capdavant d’una campanya de desobediència ciutadana per paralitzar el país, just quan el Parlament es disposa a aprovar, avui, la candidatura de Sargsyan com a cap del Govern i amb poders reforçats. «Un fet sense precedents s’està produint a Armènia: la mateixa persona es vol convertir en el líder del país per tercera vegada. No podem permetre que això passi», sosté Pashinyan. «Ha arribat el moment d’alliberar els ciutadans d’Armènia. Amb aquesta petita inconveniència estem intentant salvar-te d’una inconveniència més gran anomenada Serzh Sargsyan», justifica. 

Actuació de les forces antiavalots

Els agents antiavalots es van esforçar ahir per impedir que les accions dels piquets paralitzessin la capital armènia, amb un milió d’habitants. En una declaració, la policia va qualificar les protestes d’«il·legals» i va alertar que comptava amb la deguda autoritat per «impedir» per la força les marxes, que, segons les seves paraules, es van produir amb «ruptures col·lectives de l’ordre públic».

Notícies relacionades

La reforma constitucional que converteix Armènia en una república parlamentària va ser aprovada en referèndum el desembre del 2015. El president Sargsyan va prometre llavors que no aprofitaria aquesta escletxa legal per mantenir-se en el poder fos com fos, en aquesta ocasió com a primer ministre, un compromís que, segons l’oposició, incompleix de manera flagrant. 

La figura de l’actual home fort armeni és molt discutida per amplis sectors de la ciutadania, que el responsabilitzen de l’elevat nivell de corrupció del país. Sargsyan va néixer el 1954 a Stepanakert, capital de l’enclavament de l’Alt Karabakh, el control del qual la majoria armènia va arrabassar a l’Azerbaidjan després d’una cruenta guerra a finals dels 80 i principis dels 90.