ATAC AL PAÍS ÀRAB

Macron: "S'ha traspassat la línia vermella fixada el maig del 2017"

França legitima la seva intervenció a Síria amb l'argument que l'ús d'armes químiques amenaça la pau internacional

L'objectiu s'ha aconseguit, segons el ministre d'Exteriors francès

cohete-francs

cohete-francs / HANDOUT (AFP)

4
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

Emmanuel Macron compleix les seves amenaces. El 29 de maig del 2017 al palau de Versalles i en presència de Vladímir Putin el president francès va deixar clar que l'ús d'armes químiques seria una “línia vermella” que Baixar al-Assad no hauria de traspassar. Si ho feia, França respondria amb contundència. És el que ha fet aquest dissabte a la matinada afegint-se a l'atac de Washington i Londres contra l'arsenal químic del règim de Damasc. “La línia vermella fixada per França el maig del 2017 s'ha traspassat”, ha dit Macron en un comunicat de l'Elisi.

“He ordenat a les forces armades franceses intervenir aquesta nit en el marc d'una operació internacional en coalició amb els Estats Units i el Regne Unit i dirigida contra l'arsenal químic clandestí del règim sirià”, explica el president. En una foto penjada al seu compte de Twitter se'l veu amb diversos dels seus ministres al capdavant de la reunió de coordinació militar.

Els tres països acusen Damasc d'utilitzar armes químiques en l'atac del 7 d'abril contra la població de Duma i els bombardejos van destinats a destruir la capacitat química del règim. Com que tothom recorda les inexistents armes de destrucció massiva que van justificar el 2003 la guerra de l'Iraq, Macron va assegurar aquest dijous en una entrevista a TF-1 que França disposava de “proves” que Baixar al-Assad havia utilitzat gasos tòxics, almenys clor.

Aquest dissabte, el Ministeri d'Afers Exteriors les ha fet públiques i el cap de la diplomàcia francesa, Jean-Yves Le Drian, ha reiterat que no hi ha “dubtes” del seu ús i que s'estan analitzant les proves per determinar quin tipus de gasos es van utilitzar a Duma.

La intervenció militar, a la qual França ha contribuït amb tres fragates situades al Mediterrani i amb el desplegament d'avions Rafale acompanyats d'Awacs, s'ha limitat a destruir la capacitat de producció química del règim sirià. Segons Le Drian, l'objectiu s'ha aconseguit i París espera ara que Damasc aprengui la lliçó i no torni a utilitzar aquest tipus d'armament.  

Violació del dret internacional

Macron considera que l'actuació de Damasc viola el dret internacional i les resolucions del Consell de Seguretat de les Nacions Unides. “No podem tolerar la banalització de l'ús d'armes químiques, que és un perill immediat per al poble sirià i per a la nostra seguretat col·lectiva”, ha esgrimit.

El president francès s'ha mantingut en els últims dies en estret contacte amb el seu homòleg nord-americà, Donald Trump, i amb la primera ministra britànica, Theresa May, per coordinar l'operació. Aquest divendres va telefonar al president rus, Vladímir Putin, per retreure-li el seu veto al Consell de Seguretat de les Nacions Unides a la resposta internacional contra el seu aliat a la regió i, segurament, per avisar-lo de la imminència de l'ofensiva.

França vol evitar a tot preu una escalada bèl·lica al polvorí sirià i, especialment, impedir que els militars russos desplegats sobre el terreny es vegin afectats. De manera paral·lela a l'acció militar, reprendrà a les Nacions Unides els esforços diplomàtics per establir un mecanisme internacional que determini les responsabilitats en l'atac i impedir que el règim de Damasc reincideixi.

La prioritat número u de Macron a la zona és prosseguir la lluita contra l'autoproclamat Estat Islàmic (EI) perquè va ser als seus bastions sirians on es van preparar els terribles atemptats que França va patir el 2015.

França insisteix que s'han de complir les resolucions de l'ONU perquè les associacions humanitàries puguin assistir la població civil i preparar una sortida política al conflicte. S'haurà de veure si l'atac d'aquesta matinada contribueix a la pacificació del país i a l'estabilitat de la zona que anhela el president francès.

Credibilitat política

Macron informarà el Parlament francès de la decisió d'implicar les forces armades franceses en l'operació. El debat s'anuncia tens. El líder de la França Insubmisa, Jean-Luc Mélenchon, ha acusat el president d'actuar sense proves, sense mandat de l'ONU i sense l'acord europeu.

Notícies relacionades

“És una aventura revengista dels Estats Units, una escalada irresponsable”, ha dit. Per Marine Le Pen, França s'embarca en una aventura de “conseqüències imprevisibles” i aliant-se amb Washington demostra que no és una potència mundial “independent”.

Amb la seva primera gran operació militar a l'exterior des que va arribar a la presidència, Macron s'hi juga sobretot la seva credibilitat política. L'actual inquilí de l'Elisi era conseller de François Hollande quan el 2013 Barack Obama va fer marxa enrere en els plans d'intervenir a Síria després d'un atac químic de Baixar al-Assad i va deixar en evidència el llavors president francès. Cinc anys després, per Macron era clau respondre amb fermesa a les imatges de dones i nens gasejats el 7 d'abril.