nou escàndol

Israel investiga el vídeo d'un franctirador disparant a un palestí desarmat a Gaza

L'home cau abatut a l'instant entre els crits de celebració dels soldats israelians presents en l'escena

Un franctirador israelià abat un home palestí desarmat a l’altre costat de la frontera amb Gaza aclamat pels seus companys. / periodico

1
Es llegeix en minuts
Agències

L'Exèrcit israelià ha anunciat aquest dilluns que està investigant un vídeo, difós a través de les cadenes de televisió del país després de circular per les xarxes socials, que mostra un franctirador disparant contra un palestí desarmat que és a l'altre costat de la frontera amb la franja de Gaza. Segons es pot apreciar al vídeo, el tret, que derriba l'home, és rebut amb aclamacions per part dels soldats israelians presents en l'escena. 

Les imatges, gravades a través d'un visor telescòpic, mostren una figura quieta i sola, a l'altre costat de la tanca que separa el territori israelià i el palestí. Llavors se sent un tret i l'home cau desplomat a terra. 

"¡Sí! ¡Fill de puta! Quin vídeo. Això, correu a evacuar-lo", se sent que diu una veu en hebreu mentre a l'altre costat de la frontera un grup de persones corren a socórrer l'home abatut. 

Data desconeguda

El vídeo s'ha difós després de diverses setmanes de protestes a la frontera entre Gaza i Israel, que han deixat un total de 30 palestins morts i un clam mundial de denúncia de l'ús de foc real per part de franctiradors de l'Exèrcit israelià contra manifestants desarmats. No obstant, fonts militars assenyalen que les imatges podrien haver sigut gravades fa mesos.

"Aquest vídeo aparentment mostra un acte que va passar fa diversos mesos", ha declarat el portaveu de l'Exèrcit israelià, que ha afegit que "l'incident serà investigat a fons".

Els soldats israelians tenen autorització per disparar als manifestants a l'altre costat de la frontera en cas que aquests estiguin armats, siguin una amenaça per a la vida dels soldats o intentin infiltrar-se en territori israelià, tres supòsits que, en principi, no es compleixen en aquest vídeo. 

Setmanes de tensió

Notícies relacionades

L'Exèrcit israelià ha desplaçat franctiradors a aquest punt de la frontera amb l'objectiu de crear una àrea segura a prop de la tanca i detenir els palestins que en les últimes setmanes han intentat travessar la frontera, en el marc d'unes protestes que han sigut batejades com "La Gran Marxa del Retorn". Entre les seves reivindicacions hi ha el retorn dels refugiats palestins als seus pobles i llocs d'origen, que es van veure obligats a abandonar després de la creació de l'estat d'Israel. 

Per la seva part, les autoritats israelianes asseguren haver advertit els manifestants que no s'acostin a la tanca, i acusen Hamàs, el grup islamista palestí de controla Gaza, d'instigar les protestes. Així mateix, han rebutjat la investigació independent sobre els fets que han reclamat l'ONU i la Unió Europea.