GUERRA AL PAÍS ÀRAB

Trump acusa Síria i l'Iran del presumpte atac químic a Síria

El president dels EUA adverteix que els responsables "pagaran un alt preu" pel que ha passat i la UE afirma que "hi ha indicis" que l'atac ha sigut amb aquest tipus d'armes

El Consell de l’ONU es reuneix per abordar l’atac químic a Síria / AP / VÍDEO : ATLAS

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha acusat aquest diumenge directament el seu homòleg rus, Vladímir Putin, i l'Iran del presumpte atac químic d'aquest dissabte a la ciutat siriana de Duma, per recolzar el Govern de Baixar al-Assad. "Molts morts, inclosos dones i nens, en un atac químic sense sentit a Síria. L'àrea d'atrocitats està bloquejada i envoltada per l'Exèrcit sirià, i és completament inaccessible per al món exterior. El president Putin, Rússia i l'Iran són responsables de recolzar l'animal d'Assad", ha tuitejat.

Trump ha indicat a més que aquestes accions suposaran un "alt preu" a pagar per als responsables, i ha demanat que s'obri la zona atacada "immediatament" perquè puguin anar-hi metges i verificadors. "Un altre desastre humanitari sense cap raó en absolut", ha insistit.

En un altre tuit posterior, el multimilionari ha carregat contra el seu predecessor, Barack Obama, i ha assegurat que si ell no hagués "creuat la seva promesa línia vermella a la sorra", el "desastre" sirià s'hauria acabat "fa molt". ¡L'animal Assad hauria sigut història!, ha afegit Trump sobre la decisió de l'Administració Obama de no respondre amb la força a Síria malgrat haver advertit que ho faria en cas d'ús d'armes químic.

La Unió  Europea, pel seu costat, ha afirmat que "veu indicis que el règim (de Damasc) ha portat a terme un altre atac químic" i ha demanat una resposta internacional.

Crisi global

L'anterior nit, la portaveu del Departament d'Estat, Heather Nauert, va fer una crida a Rússia per aturar el seu suport al govern sirià i li va demanar que col·labori amb la comunitat internacional per buscar una sortida al conflicte. "La protecció del règim d'Assad per part de Rússia i la seva incapacitat per aturar l'ús d'armes químiques a Síria qüestiona el seu compromís de resoldre la crisi global i les prioritats de no proliferació", va afirmar la portaveu. "Rússia, amb el seu indestructible suport al règim, en última instància és responsable d'aquests brutals atacs, dirigits contra innombrables civils i l'asfíxia de les comunitats més vulnerables de Síria amb armes químiques", va agregar.

La Defensa Civil Siriana, també coneguda com els "cascos blancs", i l'oenegé Societat Mèdica Siriana Americana han denunciat que les forces lleials al president van realitzar ahir un atac químic a Duma que va causar la mort d'almenys 42 civils i va afectar-ne 500. Tant les autoritats sirianes com Rússia han negat de manera rotunda l'ús d'armes químiques en els bombardejos de Duma i cap altra font independent l'ha confirmat.

Notícies relacionades

Duma és l'última ciutat de Ghouta Oriental que continua en poder dels rebels, després que les autoritats hagin aconseguit reprendre la resta de la regió, en alguns casos per mitjà de les armes i en altres en virtut d'acords firmats amb els grups rebels, que en la pràctica equivalen a una rendició.