Els EUA ofereixen una nova vida a l'espia rus enverinat

El MI6 i la CIA intenten que Skripal i la seva filla es traslladin als Estats Units

jcarbo42419375 sergei skripal180306122944

jcarbo42419375 sergei skripal180306122944 / REUTERS TV

1
Es llegeix en minuts

Els Estats Units oferiran una nova identitat i una "nova vida" en aquest país a l'espia doble rus Serguei Skripal i la seva filla, Iúlia, que van ser enverinats el 4 de març a Salisbury (Anglaterra), revela el dominical britànicThe Sunday Times.

Una font del Govern britànic sense identificar va assegurar al diari que el servei d'intel·ligència exterior del Regne Unit, el MI6, manté contactes amb la CIA nord-americana perquè tots dos es traslladin als Estats Units.

El diari sosté que Iúlia Skripal, que va ser trobada inconscient al banc d'un parc amb el seu pare després d'haver sigut exposats tots dos a un agent tòxic d'ús militar, ha rebutjat l'ajuda consular oferta per Rússia.

Després de gairebé un mes ingressats en estat crític, la salut de tots dos ha millorat en els últims dies i almenys ella ha recuperat la parla.

L'Executiu britànic ha assenyalat Moscou com a responsable de l'atac a l'antic espia rus, que va ser captat per la contraintel·ligència britànica als anys 90, si bé el Kremlin nega qualsevol implicació.

Johnson, contra Corbyn

Sobre això, el ministre d'Exteriors britànic, Boris Johnson, ha criticat avui el líder de l'oposició britànica, el laborista Jeremy Corbyn, per donar credibilitat a la "propaganda" russa i rebutjar el seu suport de forma "inequívoca" al Govern britànic.

"Només hi ha una cosa que ajuda el Kremlin i li atorga credibilitat a la seva allau de propaganda, i això és quan els polítics del país que és el seu objectiu s'uneixen en l'esforç", diu Johnson en un article publicat a The Sunday Times.

"He arribat a la conclusió que Jeremy Corbyn s'ha unit a aquete esforç", lamenta el ministre britànic, que qualifica el laborista de ser "l'idiota útil del Kremlin".

Notícies relacionades

Un portaveu del Partit Laborista ha respost que el ministre "va fer el ridícul" a l'assegurar que la toxina que va enverinar els Skripal procedeix de Rússia, quan el laboratori militar que la va identificar ha dit que no pot verificar "la font precisa" d'on procedeix.

Aquesta setmana, Corbyn va acusar Johnson d'exagerar a l'acusar directament Rússia de l'enverinament a Salisbury i d'"excedir-se completament" en les seves acusacions, segons la informació de què disposa.