Tensió en el gegant sud-americà

Lula no acata l'ordre d'arrest i negocia condicions de detenció

L'expresident brasiler segueix refugiat a la seu del sindicat metal·lúrgic, envoltada per simpatitzants

La defensa presenta al seu torn un nou 'habeas corpus' per suspendre el dictamen del jutge Sergio Moro

zentauroepp42817421 fotodeld a  bra301  sao bernardo do campo  brasil   06 04 20180407092504

zentauroepp42817421 fotodeld a bra301 sao bernardo do campo brasil 06 04 20180407092504 / Sebasti o Moreira

2
Es llegeix en minuts
ABEL GILBERT / BUENOS AIRES

La decisió deLuiz Inácio Lula da Silva, de desobeir almenys temporalment l'ordre d'arrest dictada pel jutge Sergio Moro manté el Brasil en suspens. L'expresident entre el 2003 i el 2010 i favorit en els comicis del 7 d'octubre tenia termini fins divendres a les 17 hores per presentar-se davant la policia Curitiba a l'estat de Paraná, al sud, com a pas previ a la seva entrada a la presó. Però Lula va decidir en cert sentit intentar tornar als seus orígens de líder del moviment obrer i virtualment es va cuirassar a la seu del sindicat dels treballadors metal·lúrgics, a la perifèria paulista on va forjar la seva llegenda els anys 80. Una multitud va envoltar l'edifici al llarg de divendres i mantenia la seva vigília durant la nit. Mentrestant, els advocats de Lula intentaven buscar una possible sortida al problema polític en què està ficat el Brasil sencer.

Notícies relacionades

Els mitjans no es posaven d'acord sobre els imminents escenaris. SegonsFolha, Lula s'entregaria a la policia dillunsO Globo, en canvi, no descartava que ho fes aquest mateix dissabte, després que se celebrés una missa en homenatge a la seva difunta esposa, Marisa Letícia Rocco. Gleisi Hoffmann, la presidenta del Partit dels Treballadors (PT), assegurava, no obstant, que el líder d'aquesta formació seguiria dins la seu sindical. Però, a més, la defensa de l'exmandatari va presentar davant el Suprem Tribunal Federal (STF) un recurs d'últim moment perquè se suspengui l'ordre de presó disposada per Moro. Carmen Lúcia, la presidenta de l'STF el vot de la qual va inclinar la màxima instància judicial d'aquest país a denegar-li a Lula un habeas corpus que li hauria permès prosseguir la seva campanya proselitista fins que s'acabés el judici contra seu, li va encarregar al ministre Edson Fachin que es pronunciés immediatament sobre el tema. Fachin va ser un dels integrants de l'STF que va rebutjar l'habeas corpus. Tot un senyal. Per ara, la justícia federal no ha declarat Lula en rebel·lia. 

Suborn

Lula va ser sentenciat en dues instàncies per haver acceptat com a suborn d'una constructora un apartament al balneari paulista de Guarujá . Durant el judici no es va exhibir ni una sola prova incriminatòria. L'expresident no va ocupar mai aquest immoble. Els magistrats, en canvi, en van tenir prou amb la “convicció” que el delicte havia existit. L'exmandatari va arribar a la seu sindical disposat a convertir-la en bastió i tribuna des de la qual explicaria al país el que està passant. Però aquest discurs no va tenir lloc. Segons sembla, els advocats li van recomanar prudència. No es descarta completament que parli dissabte. Milions de persones estan expectants del que passa en aquesta zona de la perifèria paulista a la qual la policia va desistir d'arribar-hi per evitar un conflicte més gran.

Temes:

Brasil