LA POLÍTICA D'IMMIGRACIÓ DELS EUA

Trump firma l'ordre per enviar militars a la frontera amb Mèxic

El president dels EUA desplega la guàrdia nacional després de ser acusat pels seus aliats de claudicar en immigració

In this April 3, 2018, photo, President Donald Trump speaks during a news conference in the East Room of the White House in Washington. For more than a year, Wall Street has largely ignored the unpredictability and chaos that has plagued Trumpâ¿¿s administration, confident that the businessman-turned-presidentâ¿¿s policies would juice the economy and that a team of mainstream advisers would keep more controversial proposals at bay. Now the financial markets are showing that their patience with Trump has its limits. (AP Photo/Susan Walsh)

In this April 3, 2018, photo, President Donald Trump speaks during a news conference in the East Room of the White House in Washington. For more than a year, Wall Street has largely ignored the unpredictability and chaos that has plagued Trumpâ¿¿s administration, confident that the businessman-turned-presidentâ¿¿s policies would juice the economy and that a team of mainstream advisers would keep more controversial proposals at bay. Now the financial markets are showing that their patience with Trump has its limits. (AP Photo/Susan Walsh) / Susan Walsh (AP)

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia / Washington

Els Estats Units es disposen a militaritzar la seva frontera amb Mèxic, una mesura temporal que, segons la Casa Blanca, pretén frenar la immigració il·legal i dificultar l'entrada de drogues al seu territori. El president Donald Trump ha firmat aquest dimecres una ordre per desplegar “immediatament” un contingent de la Guàrdia Nacional als límits del Río Grande, el curs fluvial que delimita els 3.200 quilòmetres de frontera amb el seu veí del sud. L'Administració encara no ha precisat el nombre de tropes que recolzaran les tasques de vigilància de la Patrulla de Fronteres ni quan arribaran al seu destí, però es preveu que el desembarcament sigui imminent. La decisió ha sorprès molts per la precipitació amb què s'ha adoptat, encara que Trump no és el primer president que recorre a la Guàrdia Nacional per apuntalar la frontera. També ho van fer Obama i Bush.

La novetat en aquest cas és que res apunta que s'estigui produint una crisi, malgrat la insistència de l'Administració a pintar el contrari. L'any passat la xifra d'indocumentats detinguts a la frontera va ser la més baixa des del 1971, un descens que s'associa a l'efecte intimidatori de la retòrica de Trump amb els immigrants. Res d'això ha impedit que el president hagi desenfundat en els últims quatre dies tot el seu arsenal retòric per descriure una situació caòtica i alarmant. El renovat martelleig ha arribat després que diversos dels seus aliats molt a la dreta de l'espectre polític li recriminessin durament que no hagi aconseguit fons per a la construcció del mur en l'últim pressupost i l'hagin acusat de trair les seves promeses electorals. Això ha fet que molts vegin en la decisió de militaritzar la frontera una mesura electoralista per recuperar el fervor de les seves bases.

"Amenaça real"

Notícies relacionades

La seva Administració nega aquesta tesi. "L'amenaça és real", ha dit la secretària de Seguretat Nacional, Kirstjen Nielsen. "Malgrat les diverses mesures adoptades per aquesta Administració, seguim veient inacceptables l'entrada de drogues il·legals, perillosa activitat de bandes, grups criminals transnacionals i immigració il·legal". Nielsen ha afegit que, després del descens de l'entrada d'immigrants de l'any passat, "hem tornat als nivells anteriors". A pesar de les reiterades preguntes de la premsa, no ha ofert xifres per recolzar la seva afirmació.

Tampoc queda clar quines funcions exerciran els militars de la Guàrdia Nacional, una Força de Reserva constituïda per voluntaris, encara que segons algunes filtracions es dedicaran a donar suport a la Patrulla de Fronteres recollint intel·ligència o apuntalant la infraestructura de la frontera, que té des de fa anys tanques de diversos metres d'altura en gairebé 1.000 quilòmetres del seu traçat. Trump no és el primer president que recorre a aquesta força. Barack Obama va enviar 1.600 militars el 2012 i Bush fill va fer el mateix el 2006 amb 6.000 uniformats. En cap cas es van dedicar a detenir immigrants. Ara tampoc sembla que ho hagin de fer. Per llei, no tenen el mandat.