Tensió al Brasil

El jutge Moro ordena la detenció de Lula

L'expresident té de termini fins divendres a les 17 hores per presentar-se davant la policia de Curitiba

La sentència ha dividit els brasilers i pot privar l'exmandatari de mantenir la serva candidatura a les presidencials, de les quals és el clar favorit

zentauroepp42783592 bra313  sao paulo  brasil   04 04 2018   simpatizantes del e180405195118

zentauroepp42783592 bra313 sao paulo brasil 04 04 2018 simpatizantes del e180405195118 / Fernando Bizerra Jr

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

“Li concedeixo, en atenció al càrrec que va ocupar, l'oportunitat de presentar-se voluntàriament davant la Policia Federal a Curitiba”, va informar el jutge Sergio Moro a Luiz Inácio 'Lula' da Silva, poques hores després que el Suprem Tribunal Federal (TSF) rebutgés la petició d'un habeas corpus que li permetés a l'ex president brasiler evitar la presó i prosseguir la campanya proselitista de cara als comicis del 7 d'octubre en què apareix com a gran favorit. Moro, el jutge que el va condemnar en primera instància per intercanvi de favors que no van poder ser comprovats, li va donar a Lula de termini per complir l'ordre fins divendres a les 17 hores. El jutge va informar que ja està “preparada” la cel·la que ocuparà l'home que va governar aquest país entre el 2003 i el 2010. Estarà allunyat d'altres presos per “preservar la seva integritat moral o física”. Moro només li va concedir un benefici: la policia, quan estigui davant de Lula, no el podrà emmanillar. El Partit dels Treballadors (PT) va convocar una vigília al voltant de la casa on viu el seu líder, a la perifèria paulista. La decisió del Suprem que va activar l'ordre de Moro, van assenyalar els advocats de Lula, “viola la dignitat de la persona humana”. Queda per saber què farà la defensa les pròximes hores i si hi ha la possibilitat que Lula, al tenir 72 anys, pugui complir la condemna de 12 anys a casa seva. “En qualsevol país civilitzat, la sentència d'un jutge ha de ser complerta”, va exigir el diari paulista 'Estado'. El seu editorial no escatima ironies punyents. “Lula ha passat tot el procés dient que és un 'perseguit polític', com si la incontestable unanimitat de la seva condemna només pogués ser explicada per una colossal conspiració de les 'elits', sempre poc disposades a la dedicació d'aquest gran brasiler als pobres i desvalguts del país”.

Justícia polititzada

Encara que Lula acabi en una presó de Curitiba, al sud del país, el líder del PT podrà mantenir la candidatura a la presidència fins que es pronunciï al respecte el Superior Tribunal Electoral (STE) al mes d'agost. No obstant, Gilmar Mendes, un dels integrants del Suprem que van votar a favor de l'habeas corpus, ha reconegut que la decisió del tribunal de condemnar l'expresident canvia “completament” el panorama polític de cara als comicis. El mateix Lula sembla que ho ha reconegut. “No pensaven donar el cop per deixar-me ser candidat”, ha dit, amb la certesa que el panorama es complicaria.

Lula va ser sentenciat a 12 anys de presó per haver acceptat com a suborn d'una constructora un departament al balneari paulista de Guarujá . Durant el judici no es va presentar ni una sola prova incriminatòria. L'expresident no va ocupar mai aquell immoble. Ni tan sols el coneix. Els magistrats, en canvi, en van tenir prou amb la “convicció” que el delicte havia existit. El grau de politització dels tribunals és tan alt al Brasil que Marcelo Bretas, un dels jutges que investiguen la trama de corrupció en la petrolera estatal Petrobras, no es va privar de dir després que es conegués la posició de l'STF que “el president al qual li agrada el suborn acaba a la ruïna”.

Pressió orquestrada

Notícies relacionades

El PT ha advertit que la Constitució del 1988 “ha sigut esquinçada” pels que havien de defensar-la. “És un dia tràgic per a la democràcia”. Al negar a Lula un dret que és de tot ciutadà, el de defensar-se en llibertat fins a l'última instància, “la majoria de l'STF s'ha agenollat davant la pressió escandalosament orquestrada de la xarxa de comunicació Globo”. La “combinació d'interessos polítics i econòmics” atempta contra el dret del poble brasiler “a votar per candidat de l'esperança. Defensarem la seva candidatura fins a les últimes conseqüències”.

El PT està convençut que l'objectiu d'empresonar Lula va ser orquestrat per la dreta des del mateix moment en què Dilma Rousseff va derrotar en segona volta de les presidencials del 2014 Aécio Neves. El primer pas va ser la seva destitució parlamentària. Però l'objectiu més important sempre ha sigut impedir que Lula torni al poder. Encara que els sectors més conservadors no tenen cap candidat competitiu estimen que n'hi haurà prou de treure l'expresident de la carrera electoral per evitar aquest “mal major” al qual gairebé el 40% dels brasilers votarien a l'octubre.

Temes:

Brasil