POLÈMICA NORMA

Una japonesa demana perdó al seu cap per quedar-se embarassada sense el seu permís

Hi ha una regla no escrita en algunes empreses japoneses per la qual les dones no es poden quedar en cinta ni casar-se sense l'autorització dels seus superiors

zentauroepp42774964 japan s prime minister shinzo abe plays with children as he 180404142407

zentauroepp42774964 japan s prime minister shinzo abe plays with children as he 180404142407 / Kyodo

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El director d'una guarderia japonesa va esbroncar una de les seves empleades per haver-se quedat embarassada fora de temps, és a dir, sense el seu permís, segons informa el diari britànic The Telegraph. El cap del centre privat infantil de la prefectura d'Aichi, al nord del Japó, va acusar l'empleada d'haver "trencat de manera egoista les regles" de la direcció de l'escola. La dona, juntament amb el seu marit, es va disculpar. 

El fet que la dona es quedés embarassada havia trencat la regla no escrita -seguida per algunes empreses- que dicta que el cap de la companyia és el que ha de determinar quan es poden casar o tenir fills les seves empleades, en funció del grau de veterania de cada treballadora dins de l'empresa. Les que fa més temps que treballen tenen prioritat.

La història ha sortit a la llum pública després que el marit de la noia, que no ha sigut identificada, expliqués els fets per escrit al Mainich Shimbun, un dels principals diaris del país. Al text, el marit, de 28 anys, descriu com la seva dona es va mostrar "trista i ansiosa" quan va descobrir que estava embarassada, precisament perquè sabia la reprimenda que l'esperava.

Disculpes al director

La parella es va reunir formalment i en persona amb el director per disculpar-se per l'embaràs no desitjat. El marit, no obstant, va precisar que abans de la reunió la seva dona havia sigut "renyada" pel seu cap a l'haver "trencat egoistament" les regles del centre infantil.

Notícies relacionades

El Mainich Shimbun explica que la noia té problemes de fertilitat. "Tinc problemes per quedar-me embarassada ¿Assumiran ells la responsabilitat que no pugui tenir fills?", s'ha queixat la dona.

The Telegraph rescata un altre cas similar, el d'una dona de 26 anys de Tòquio a qui la seva superiora li va dir que no se li permetria tenir fills fins que complís els 35 anys. L'empleada va rebre de l'empresa -una companyia de cosmètica- un document que detallava a partir de quin any podria parir i el temps que tindria per criar els seus fills. L'informe intern, que es va fer arribar a la resta de les seves companyes, 22 en total, anava acompanyat per un correu electrònic en què s'advertia que "un comportament egoista estarà subjecte a càstig".