CANVIS AL TAULER ESTRATÈGIC DE LA GUERRA

Turquia, Rússia i l'Iran creen un front comú a Síria davant els plans de retirada de Trump

Els tres països recolzen faccions rivals, però es comprometen a "assegurar la pau" al país

Els assessors de Trump el convencen de mantenir la presència militar almenys a curt termini

zentauroepp42776724 siria180404185504

zentauroepp42776724 siria180404185504 / GEORGE OURFALIAN

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha

Turquia recolza l'oposició siriana, i Rússia i l'Iran, el règim de Baixar al-Assad. Però aquest dimecres, els presidents turc, Recep Tayyip Erdogan; rus, Vladímir Putin, i iranià, Hassan Rohaní, s'han reunit a Ankara per, han assegurat, "buscar un futur polític al conflicte i assegurar la pau a Síria". La reunió s'ha celebrat la mateixa setmana en què el president nord-americà, Donald Trump, ha anunciat que vol que els seus soldats abandonin el país àrab.

Erdogan, Putin i Rohaní, davant els periodistes, han evitat concretar res. "Hem intercanviat les nostres opinions i hem acordat diferents punts, com col·laborar més entre nosaltres i enviar més ajuda humanitària a Síria. Ens trobarem tots tres junts, una altra vegada, a Teheran", ha dit Putin.

Bones paraules

De portes enfora tot han sigut bones paraules. A dins, no obstant, la cosa pot haver sigut diferent. Segons la premsa turca, Rohaní li ha exigit a Erdogan que es retiri d'Afrin, enclavament situat al nord-oest de Síria que ara és controlat per Turquia. Fa tres mesos, Ankara va començar allà una operació militar per aconseguir el control de la regió, abans en mans de les milícies kurdosirianes de les YPG (Unitats de Protecció Popular), a les quals el Govern turc considera terroristes pels seus vincles amb el PKK.

"La unitat territorial de Síria és el més important. Síria s'ha de mantenir unida i independent d'altres països. Són els seus ciutadans els que han de decidir el futur del país, no els estats estrangers", ha dit Rohaní davant els periodistes.

Aquest ha sigut, de fet, el to de la conferència: acusacions velades mentre els tres protagonistes somreien a les càmeres, es donaven les mans i s'abraçaven. "Nosaltres -ha afirmat Erdogan- hem anat en compte de no matar civils, de mantenir les ciutats en peu. Però altres no. Això es pot veure per l'estat en què han quedat les ciutats de Síria. Afrin està intacta, mentre que moltes altres ciutats estan completament destruïdes". Si es referia a Ghouta, gairebé sota control total de Damasc després de mesos de bombardejos extenuants contra civils -en què Rússia ha participat-, només ho sap el mateix Erdogan.

Patrocinadors del terrorisme

L'única acusació amb nom i cognoms ha sigut per als Estats Units. "Els EUA volen l'Estat Islàmic i Al-Qaida al Pròxim Orient. Aquesta és la seva política. Però els nostres tres països, cooperant entre si, hem aconseguit que aquestes organitzacions gairebé desapareguin", ha dit el president iranià.

Notícies relacionades

Ningú ha fet referència, però, a les paraules de Trump. "Vull que marxem. Que les nostres tropes tornin a casa", va dir Trump aquest dimarts: "Estem destrossant l'Estat Islàmic i marxarem de Síria, com... Molt aviat. Ara que se n'encarreguin altres".

El seu Executiu i els alts comandaments militars dels EUA, no obstant, no estan d'acord, i, segons assegura la cadena de televisió CNN, el Consell de Seguretat Nacional nord-americana ha convençut Trump de mantenir soldats a Síria encara que sigui "a curt termini". També el president francès, Emmanuel Macron, ha trucat a Trump aquest dimecres per intentar que canviï d'opinió. Rússia, l'Iran i Turquia es preparen per repartir-se el pastís.

Ghouta, a punt de caure tota en mans d'Assad

<span style="font-size: 1.6rem; line-height: 2.6rem;">Milers de civils i combatents opositors <strong>estan abandonant la ciutat de Duma,</strong> la capital de Ghouta est. Aquesta regió era, fins ara, <strong>l'única sota control rebel</strong> dins de la província de Damasc. Era: des del gener, el règim d'Assad ha portat a terme <strong>una operació aèria i terrestre a gran escala</strong> per ocupar la regió. Quatre mesos i 3.000 morts després -segons l'Observatori Sirià dels Drets Humans-, <strong>Damasc ja controla el 95% de la zona.</strong> És qüestió d'hores que agafi el control del 5% restant.</span>