EXPULSIONS EN MASSA

Netanyahu cancel·la l'acord amb l'ONU per no deportar 32.000 immigrants africans

El pacte, que fue anunciat aquest dilluns, ha sigut anul·lat un dia després degut a la pressió dels sectors dretans i nacionalistes del país

zentauroepp42760163 african migrants and israelis demonstrate outside the prime 180403140256

zentauroepp42760163 african migrants and israelis demonstrate outside the prime 180403140256 / MENAHEM KAHANA

1
Es llegeix en minuts
Agències / Jerusalem

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha anunciat aquest dimarts la cancel·lació de l'acord establert amb l'Alt Comissionat de l'ONU per als Refugiats (ACNUR) que pretenia evitar la deportació forçosa dels 32.000 immigrants africans, la majoria eritreus i sudanesos, que viuen a Israel.

El pacte, anunciat dilluns pel mandatari israelià, preveia permetre a uns 16.000 immigrants quedar-se a Israel, i traslladar la resta a països occidentals. No obstant, Netanyahu va anunciar la suspensió de l'acord unes hores després de l'anunci, a causa de les dures crítiques al seu Govern des dels sectors més dretans del país. "Després d'avaluar avantatges i desavantatges, he decidit anul·lar l'acord", ha declarat aquest dimarts el primer ministre israelià.

"De tant en tant es pren una decisió que s'ha de considerar", ha afegit Netanyahu, que ha assegurat que ha fet moltes consultes en les últimes hores amb el ministre de l'Interior, Aryeh Deri, així com amb els veïns del sud de Tel Aviv, on viuen la majoria d'immigrants i sol·licitants d'asil africans. 

Notícies relacionades

Al gener, Israel va anunciar el pla de deportació massiva que s'aplicaria a 32.000 dels 38.000 immigrants africans que es calcula que hi ha, excloent els 6.000 menors i progenitors amb fills al seu càrrec, mentre que a partir del febrer es van començar a entregar les ordres de deportació.

El pla va ser objecte de rebuig social, amb manifestacions multitudinàries en contra i membres de tot l'espectre de la societat civil israeliana solidaritzant-se amb els immigrants.