MIGRACIÓ A CENTREAMÈRICA

EUA enviarà l'Exèrcit a vigilar la frontera de Mèxic fins que aixequi el mur

Mèxic desmantella la columna d'immigrants que es dirigia a peu en un viatge de diversos dies a la frontera nord-americana en un acte de protesta

Els EUA enviaran l’Exèrcit a vigilar la frontera de Mèxic fins que aixequin el mur. / VÍDEO.: ATLAS / FOTO: AP / DENNIS POROY

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

El president dels EUA, Donald Trump, ha assenyalat avui que planeja que els militars nord-americans s'encarreguin de vigilar la frontera amb Mèxic fins que es construeixi un mur. "Fins que puguem tenir un mur i seguretat adequada, estarem vigilant la nostra frontera amb les nostres Forces Armades. Aquest és un gran pas",  ha assenyalat.

Mentre, les autoritats mexicanes han pres mesures per desmantellar la marxa reivindicativa de centenars d'immigrants centreamericans que pretenien travessar Mèxic per arribar a la frontera dels Estats Units. La decisió del Govern de Enrique Peña Nieto arriba unes hores després que el president Donald Trump llancés diverses amenaces contra els països d'origen dels immigrants a les xarxes socials. Trump va interpel·lar Mèxic perquè actués afirmant que està en joc la continuïtat del tractat de lliure comerç i va amenaçar directament Hondures (i per al·lusió, a altres països centreamericans) de treure-li les ajudes econòmiques.

Més de 1.200 immigrants participaven en la marxa que, des del passat 25 de març, aspirava a recórrer 3.200 quilòmetres a través de Mèxic per arribar a la frontera nord-americana. Una vegada allà, l'objectiu dels participants era sol·licitar asil o tractar d'entrar al país de forma clandestina. La columna estava formada principalment per guatemalencs, hondurenys i salvadorencs i havia sigut organitzada per l'oenagé Pueblo Sin Fronteras. Aquesta oenagé  fa anys que organitza aquest tipus de marxes per visibilitzar els fenòmens migratoris que travessen la regió i assessorar els desplaçats sobre els seus drets. 

Un grup de migrants camí a la frontera dels EUA en la marxa "Viacrucis migratori" /VICTORIA RAZO (AFP)

Però aquesta vegada les seves intencions es van torçar. La cadena conservadora Fox News, un dels plats predilectes en la dieta informativa de Trump, va informar de la “caravana” immigratòria i el president no va trigar fer-la servir políticament per carregar contra Mèxic per la seva tolerància cap als immigrants i reclamar la construcció del mur. Fins que el projecte es materialitzi, pretén enviar a l'Exèrcit per protegir la frontera, segons va anunciar després de reunir-se a la Casa Blanca amb els líders dels països bàltics.

Registrar els noms

Notícies relacionades

El missatge de Trump va arribar al Districte Federal i aquest matí les seves autoritats han començat a desmantellar la marxa. D'acord amb diverses informacions de premsa, les autoritats mexicanes han registrat els noms dels immigrants i a molts d'ells els han notificat que tenen 10 dies per abandonar el país. En el cas de les persones més vulnerables, com els menors i les embarassades, podrien rebre visats humanitaris per poder quedar-se a Mèxic. La marxa d'aquest any era la més gran organitzada fins al moment.