decisió judicial

Brasil conté l'alé davant la possible condemna a presó de Lula da Silva

El Tribunal Suprem ha de pronunciar-se si l'exmandatari és culpable o no en un cas de corrupció

De la decisió judicial final depèn la seva carrera a la presidència, on és el clar favorit

Un ciutadà representa Lula empresonat, en una manifestació davant del Suprem. / VÍDEO: EFE / FOTO: AP / DOUGLAS MAGNO

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

El Suprem Tribunal Federal (TSF), la principal autoritat judicial del Brasil, ha de resoldre aquest dimecres si l'expresident Luiz Inácio Lula da Silva,  favorit segons les enquestes en les eleccions del pròxim 7 d'octubre, ingressarà o no a la presó per complir una condemna de 12 anys per corrupció, una acusació d'intercanvi de favors que no ha pogut ser provada.  El país està pendent de la decisió d'11 magistrats. Els enemics declarats de Lula ja s'encomanen a la Providència. Imploren que el TSF rebutgi el habeas corpus habeas corpus demanat per la defensa.

El fiscal Deltan Dallagnol,  un confés evangèlic que encapçala l'equip d'investigadors de la causa “Lava Jato” que va treure a llum una extensa i complexa trama de corrupció política, s'ha entregat al dejuni i a l'oració perquè el candidat que compta amb una intenció de vot pròxima al 40% entri en un calabós en Curitiba, a l'estat de Paraná. 

“No soc aquí pel meu dret a ser candidat. Vull que deixin de mentir i que em tornin la innocència”, va dir dilluns a la nit Lula a Rio de Janeiro durant un acte que va comptar amb la presència de la viuda de Marielle Franco, l'activista assassinada dies enrere. Lula va ser sentenciat en dues instàncies per haver acceptat com a suborn un apartament al balneari paulista de Guarujá de part d'una constructora, encara que no es va trobar una sola prova incriminatòria. L'expresident mai ha ocupat aquest immoble, ni tan sols el coneix. Als jutges els ha bastat tenir la “convicció” de l'existència del delicte.

Els mitjans brasilers, en especial la influent cadena 'O Globo' ha promogut el dictamen. Fins i tot a Netflix es propaga com a veritat revelada la culpa de Lula. “El mecanisme”, la sèrie sobre l'entramat de corrupció descobert a la petrolera estatal Petrobras, presenta una soci de Lula i de Dilma Rousseff. Lula ha anunciat que demandarà la plataforma de 'streaming'. Rousseff, per la seva banda, ha dit que  “El mecanisme”, dirigida  per José Padilha, és una acumulació de les mateixes “fake news” que van donar peu al cop parlamentari en contra seu.

Escalda de violència

El tribunal està dividit en dos grups simètrics. El vot d'un dels seus membres, la jutge Rosa Weber és qui acabarà decidint el futur de l'expresident. El jutge Sergio Moro, que va iniciar la croada contra Lula, li ha demanat públicament que segueixi el seu exemple i baixi el polze al fundador del Partit dels Treballadors (PT).

Les discussions del Suprem a Brasília estan precedides per inèdits episodis de violència política. No sols per l'assassinat de la activista Marielle  Franco a Rio de Janeiro. Una caravana encapçalada per Lula ha sigut atacada a trets al sud del país. “El límit de la confrontació és provocar dany a la integritat física d'un opositor. Al Brasil no hem establert aquest límit”, ha advertit el sociòleg Sergio Adorno.

Notícies relacionades

“Hi ha una escalada protofeixista al Brasil, animada fonamentalment per Internet”, ha assegurat el candidat presidencial Ciro Gomes. “Entrem clarament en una fase cada vegada més explícita de guerra civil. Espanta que el governador paulista Geraldo Alckmin naturalitzi l'atemptat al considerar que Lula se'l mereixia, ignorant completament la diferència entre la violència simbòlica i real de l'extermini”, ha assenyalat l'assagista Vladimir Safatle. Seguidors de Jair Bolsonaro, un exoficial de l'Exèrcit que exalta la tortura i repudia els homosexuals i les minories de tota classe, no han sigut aliens a l'atac contra l'expresident. Bolsonaro  té una intenció de vot del 15%.

El PT encara confia en un miracle: que el TSF tarda mesos a aclarir la seva resolució i fins i tot que el judici que acorrala Lula pugui ser revisat. Encara que l'exmandatari eviti aquest dimecres la presó, la seva postulació de cara a l'octubre no està garantida. En virtut d'una llei promoguda pel mateix PT anys enrere, un ciutadà amb condemna en segona instància no pot presentar-se a les eleccions. Lula manté la seva convicció que pot desafiar el destí. En cada míting repeteix: “Si em maten, seré màrtir; si m'empresonen, seré heroi; si em deixen lliure, seré president”.

Els somnis de Temer

El president interí Michel Temer torna a estar en problemes per qüestions de corrupció. El recent arrest de dos amics d'extrema confiança sospitosos de ser els seus testaferros, l'advocat José Yunes i el coronel de l'Exèrcit João Batista Lima Filho, ha tornat a traçar un setge al voltant seu. Temer ha assegurat que es tracta d'una conjura amb la qual es busca dissuadir-lo de presentar-se en les eleccions de l'octubre. Les últimes enquestes no el conviden a l'optimisme: la seva popularitat no passa el 5%.

Temes:

Brasil