Israel rebutja una investigació independent de la matança de Gaza

Les tropes israelianes "van fer el que havien de fer", conclou el ministre de Defensa, Avigdor Lieberman

1
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / JERUSALEM

Israel va rebutjar ahir la investigació independent reclamada per l’ONU i la Unió Europea (UE) sobre la mort com a mínim de 16 manifestants palestins divendres a la franja de Gaza a mans de soldats israelians. «Van fer el que havien de fer. Crec que totes les nostres tropes es mereixen un reconeixement, i no hi haurà cap investigació», va declarar el ministre de Defensa israelià, Avigdor Lieberman, a la Ràdio de l’Exèrcit, i va afegir que «la majoria» de les víctimes «eren terroristes». L’Exèrcit israelià assegura que 10 dels morts eren membres actius de l’organització islamista Hamàs.

Lieberman va considerar «hipòcrita» la petició d’investigació i va defensar l’«actuació de les tropes» com ho va fer el primer ministre, Benjamin Netanyahu, que va al·legar que Israel estava prenent «mesures fermes per defensar la seva sobirania».

Desenes de milers de palestins van secundar divendres a Gaza l’anomenada Gran Marxa del Retorn, la primera d’una sèrie de mobilitzacions que s’estendran durant sis setmanes i que va derivar en enfrontaments amb l’Exèrcit israelià, que havia desplegat franctiradors al costat de la frontera. A més de les víctimes mortals, hi va haver prop de 2.000 ferits per bales, bales de goma i inhalació de gasos.

Notícies relacionades

TERCER DIA D’ENFRONTAMENTS / Per tercer dia, ahir també hi va haver enfrontaments amb l’Exèrcit, i un palestí va resultar ferit de gravetat per un tret al cap, segons el Ministeri de Sanitat. Més enllà de la commoció internacional, entre les reaccions a compte del que havia passat a Gaza crida l’atenció l’intercanvi d’insults en què estan embrancats Netanyahu i el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan. El primer ministre israelià va insistir ahir que no està disposat que el seu Exèrcit, «el més moral del món», rebi lliçons morals de qui «ocupa, envaeix i massacra civils», en referència a l’ofensiva turca sobre el cantó kurd d’Afrin, a Síria.

El president turc, que va qualificar dissabte de «massacre» i «atac inhumà» l’actuació d’Israel a la frontera de Gaza, li va respondre al seu torn acusant-lo de dirigir «un Estat terrorista».