VISITA AL PAKISTAN

Malala torna al poble on un talibà li va disparar

La Nobel de la pau visita entre fortes mesures de seguretat la localitat on va néixer, on no tornava des de fa sis anys

malala1

malala1 / ABDUL MAJEED (AFP)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

«Me’n vaig anar de Swat amb els ulls tancats i ara hi torno amb els ulls oberts. Soc molt feliç. El meu somni s’ha complert». La premi Nobel de la pau Malala Yousafzai va visitar ahir breument i entre fortes mesures de seguretat la seva ciutat natal, Mingora, al nord-oest del Pakistan, per primera vegada des que el 2012 un talibà li va disparar al cap per la seva defensa de l’educació de les nenes. «Ha visitat amb els seus pares i el seu germà casa seva, on es va quedar durant una estona», va explicar una font policial, que va demanar no ser citada.

La jove activista, de 20 anys, va arribar a primera hora en un helicòpter militar amb la seva família a la ciutat de la vall de Swat.

Posteriorment, acompanyada també per la ministra d’Informació pakistanesa, Marriyum Aurangzeb, Malala es va dirigir a l’Institut de Cadets Gali Bagh, un centre educatiu militar a uns 30 quilòmetres de Mingora, on es va reunir amb estudiants en una trobada a la qual també estaven convidats amics de la noia. La seva visita a Swat va durar poc més de dues hores. «Quanta alegria al veure la meva família a casa, visitar amics i posar els meus peus en aquesta terra una altra vegada», va tuitejar després.

Primera visita en sis anys

Malala va tornar dijous al Pakistan, on va ser rebuda pel Govern i les institucions amb honors, en el seu primer viatge al seu país natal des que li van disparar. L’activista no va poder reprimir les llàgrimes en un discurs televisat a l’oficina del primer ministre, Shahid Jaqan Abasi, en què va dir que tornar al seu país és un «somni». La noia viu al Regne Unit, on va ser evacuada després de l’agressió del 2012, i ara estudia a la Universitat d’Oxford, però ha expressat el seu desig de tornar al Pakistan quan acabi els estudis.

Notícies relacionades

El Fons Malala el van crear el 2013 Malala i el seu pare, Ziaudín, com a fundació per conscienciar sobre l’impacte social i econòmic que té l’educació de les nenes. El 2014, Malala es va convertir als 17 anys en la Premi Nobel de la pau més jove de la història, guardó que va compartir amb Kailash Satyarthi, activista contra el treball infantil a l’Índia.

Convertida en icona mundial, Malala no és no obstant benvinguda per tothom al seu país, on hi ha sectors que la consideren una traïdora al servei d’interessos estrangers per perjudicar la imatge del Pakistan. La principal associació d’escoles privades, amb 200.000 centres afiliats, va organitzar una protesta divendres sota el lema Jo no soc Malala. 

Temes:

Pakistan