DOL NACIONAL

Rússia enterra les víctimes del tràgic incendi de Sibèria

La commoció per l'elevat nombre de nens morts impregna els funerals celebrats a Kémerovo

mbenach42698743 relatives of nadezhda agarkova  konstantin agarkov  and mari180328122938

mbenach42698743 relatives of nadezhda agarkova konstantin agarkov and mari180328122938 / Sergei Gavrilenko

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Els primers funerals per les víctimes de l'incendi en un centre comercial de Kémerovo (Rússia) han començat aquest dimecres en aquesta ciutat minera de Sibèria occidental, encara commocionada per un tràgic succés que va causar la mort de 64 persones, la majoria nens. L'elevat nombre de víctimes ha provocat indignació i crítiques de l'opinió pública contra la corrupció oficial i la negligència de les autoritats.

A tot Rússia, on s'ha decretat un dia de dol oficial, les banderes dels centres governamentals onegen a mig pal, els programes de ràdio i televisió han suprimit de la seva programació els continguts d'entreteniment, i els diputats han fet un minut de silenci a Moscou.

El virulent incendi declarat diumenge al centre Cirera d'Hivern va causar almenys 64 morts, entre ells 41 nens, segons les xifres oficials, però es tem que la quantitat pugui augmentar, ja que els familiars han denunciat que encara hi ha desenes de desapareguts.

La investigació encara no ha aclarit les causes del sinistre, però l'elevada xifra de morts ha sigut atribuïda a les deficiències detectades en el sistema de seguretat del centre comercial.

Emotives pregàries

En un funeral celebrat en una església ortodoxa de Kémerovo, a uns 3.600 quilòmetres a l'est de Moscou, s'han viscut aquest matí moments de profunda emoció, segons informa l'agència Reuters. Les dones ploraven mentre es cantaven pregàries sobre tres taüts, dos d'ells petits cofres de víctimes infantils.

Serguei Natalia Agarkov enterraven dos nens en edat escolar, Konstantin Maria. L'àvia dels nens, Nadejda Agarkova, també va morir en l'incendi. Tots tres havien anat al centre comercial a veure una pel·lícula en un dels cines situats a la planta superior, i no es van poder escapar de la sala quan va començar el foc. Mitjans russos han informat que les portes estaven bloquejades.

Tragèdia agreujada

Notícies relacionades

"Aquesta tragèdia s'agreuja pel fet que els nens han sigut les víctimes de l'incendi. Tenim un gran dolor sobre tots nosaltres, i no hi ha paraules per expressar la nostra pena", ha dit el sacerdot als assistents, que portaven espelmes i se senyaven repetidament.

El dia abans, el president Vladímir Putin va viatjar a Kémerovo per visitar els familiars i ferits en el sinistre, va declarar un dia de dol nacional i va prometre als indignats residents de la ciutat que els responsables d'aquesta "negligència criminal" serien castigats.