EXPECTACIÓ A L'ÀSIA

Kim Jong-un es va reunir amb Xi en la seva visita secreta a Pequín

Corea del Nord i la Xina confirmen el primer viatge a l'estranger del líder nord-coreà abans de la cimera amb Trump

La Xina i Corea del Nord han confirmat que el màxim líder nord-coreà, Kim Jong-un, va visitar Pequín i es va reunir amb el president xinès Xi Jinping. / EFE VÍDEO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Seül

Després de diversos dies de conjectures i rumors, els mitjans nord-coreans de comunicació han confirmat aquest dimecres que el líder suprem del país, Kim Jong-un, va visitar la Xina juntament amb la seva dona, en el que suposa el seu primer viatge a l'estranger, que es produeix en plena etapa de distensió.

Els rumors sobre la visita de Kim a Pequín es van disparar dilluns a la nit quan es va veure arribar el tren blindat del règim nord-coreà a l'estació de la capital xinesa, on durant tot el dia d'ahir es van elevar de manera significativa les mesures de seguretat, informa Efe.

Segons ha revelat avui l'agència estatal nord-coreana de notícies KCNA, el líder va visitar la Xina de diumenge a dimecres amb la seva dona, Ri Sol-ju, i el número dos del règim, Choe Ryong-hae, per invitació del president xinès, Xi Jinping, amb qui va celebrar la seva primera cimera.

Durant la reunió, Kim va convidar Xi a visitar Corea del Nord quan ho consideri convenient i "la invitació va ser acceptada gustosament", segons KCNA.

Cooperació tàctica

"Kim Jong-un va manifestar la seva alegria per mantenir la seva primera reunió amb Xi Jinping. Va subratllar la necessitat de reunir-se sovint amb els camarades xinesos, inclòs Xi Jinping, per aprofundir encara més la relació d'amistat i enfortir la comunicació estratègica i la cooperació tàctica", explica el text de l'agència estatal.

Durant la visita, ni Pequín ni Pyongyang havien informat sobre la presència del mariscal nord-coreà a la capital xinesa.

El Govern de Seül, que fins no ara no s'havia pronunciat sobre els rumors al voltant del viatge sorpresa de Kim, també ha confirmat avui la visita a través d'un portaveu de l'oficina presidencial.

Prèvia a la cimera amb Trump

Notícies relacionades

Aquest viatge de Kim, el primer a l'exterior que se li coneix des que va arribar al càrrec el 2011, s'emmarca en els frenètics moviments diplomàtics activats de cara a les cimeres que mantindrà a l'abril i al maig amb els presidents de Corea del Sud i els EUA respectivament, per tractar la possible desnuclearització del règim nord-coreà.

Les relacions entre Pequín i Pyongyang, aliats històrics, s'han vist molt deteriorades recentment per les insistents proves de míssils i nuclears portades a terme pel règim nord-coreà i que han sigut castigades amb fortes sancions pel Consell de Seguretat de l'ONU.