TRAGÈDIA A SIBÈRIA

Putin intenta frenar la ira per la mort de 41 nens en l'incendi de Sibèria

El president viatja al lloc dels fets, la ciutat de Kémerovo, mentre augmenta la indignació per la negligència durant el sinistre al centre comercial

A diverses ciutats de Rússia, incloent-hi Moscou i Sant Petersburg, se celebren manifestacions espontànies de dolor i denúncia

zentauroepp42683997 people gather to pay tribute to the victims of a fire at a s180327210049

zentauroepp42683997 people gather to pay tribute to the victims of a fire at a s180327210049 / DMITRY SEREBRYAKOV

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Sortides d¿emergència bloquejadesSortides d¿emergència alarmes antiincendis que no van sonar, personal que va deixar abandonats menors d’edat mentre el foc s’estenia, i una creixent sensació que les autoritats no diuen tota la veritat i oculten informació per protegir-se, començant per la verdadera xifra de víctimes, que oficialment puja a 64 morts, entre els quals hi ha 41 nens.

    Escasses hores després que un incendi de grans proporcions destruís el centre comercial Cirera d’hivern a Kémerovo, una ciutat minera de mida mitjana a Sibèria occidental, el president de Rússia, Vladímir Putin, va viatjar veloç fins a l’escenari de la tragèdia per frenar la creixent ira popular que va fermentant en aquesta localitat encara en estat de commoció i on ja s’han produït les primeres manifestacions de protesta.

  

El president Putin visita a l'hospital un dels nens ferits en l'incendi / ALEXEI DRUZHININ (EFE)

  El líder del Kremlin va dipositar flors en un memorial en homenatge a les víctimes, abans de responsabilitzar les autoritats regionals per les dimensions que va adquirir finalment la tragèdia i prometre que els responsables serien castigats. «¿Què és el que està passant aquí; això no és una inesperada explosió de metà en una mina de carbó; la gent va venir aquí a relaxar-se, hi ha nens; parlem que a Rússia hi ha un problema demogràfic i perdem tanta gent», va reprendre el president rus. «¿I per què? Degut a una negligència criminal, per la despreocupació; ¿com va poder passar això?», va lamentar.

«VAM VEURE CREMAR ELS NOSTRES FILLS»

La convulsió generada per l’elevada xifra de morts està donant pas, en aquesta ciutat siberiana, a un estat d’indignació popular que fins i tot ha donat peu a les primeres manifestacions. La publicació opositora Nóvaia Gazeta encapçalava la seva portada dilluns amb un eloqüent titular d’una informació realitzada per un dels seus periodistes a l’escola pròxima al centre comercial que va cremar on van ser congregats els familiars dels morts: «Vam veure cremar els nostres fills». 

Centenars de persones es van concentrar ahir als carrers del centre de Kémerovo en un ostensible estat d’indignació, criticant la desídia del personal del centre comercial i de les autoritats locals. La desconfiança era tan gran que fins i tot es posava en dubte el balanç oficial de morts. «¿Per què no ens diuen la veritat?»,  va preguntar un dels congregats, a un reporter de Reuters. Segons els familiars, hi ha una llista de 85 persones desaparegudes, la majoria nens. Putin va insistir que no hi ha ocultació d’informació. 

Algunes de les pancartes tenien fins i tot un caràcter polític, responsabilitzaven de la tragèdia el governador local i el mateix president Putin. «Vova i Amman a la presó», deia una de les pancartes, diminutius que feien referència al president Vladímir Putin i al governador de Kémerovo, Amman Tuleeyev. L’alcalde local, present en l’acte, va intentar dirigir-se a la multitud, però els crits exigint la seva renúncia van aconseguir tapar la seva veu. Un alt funcionari, Serguei Tsiviliev, es va agenollar davant la multitud demanant perdó.

El Comitè d’Investigació de Rússia, la principal autoritat federal i encarregada de portar a terme les diligències en els casos més importants, va informar el cap de l’Estat que l’alarma antiincendis estava fora de servei des del dia 19 de març passat i que un guarda de seguretat no va fer sonar la sirena d’evacuació. També li va explicar que el personal del centre comercial va fugir, deixant abandonats nens i pares. Un total de cinc persones han sigut arrestades fins al moment.

PROTESTES A MOSCOU

D’acord amb l’oposició, l’episodi és un exemple més de la indolència i la impunitat amb què actuen les autoritats locals a Rússia. Alekséi Navalni, el principal líder opositor a Rússia, va instar els seus seguidors a manifestar-se en actes que van tenir lloc al centre de la capital, Moscou, concretament a la plaça Manezh, que està molt a prop del Kremlin, i a la plaça de Puixkin, els dos escenaris de marxes contra la corrupció convocades recentment pel bloguer anticorrupció. A Sant Petersburg, la segona ciutat del país, també es van celebrar manifestacions similars. 

Imatges de caos i missatges commovedors 

En un altre d’aquests vídeos es veu com la gent forcejava i intentava obrir portes que estaven tancades amb pany i forrellat, en un escenari en què es barrejaven el caos, el pànic i la confusió. Alguns dels menors atrapats per les flames van arribar a comunicarse per telèfon amb els seus progenitors per acomiadar-se d’ells, sabent que no hi havia escapatòria possible d’un centre comercial que s’havia convertit en una ratera.   

      

  

Notícies relacionades