ATEMPTAT A FRANÇA

El terrorista gihadista de Trèbes va traficar amb drogues a Espanya

La policia espanyola el tenia localitzat per la seva vinculació amb una xarxa del crim organitzat

França no va detectar signes que vinculessin l'autor de l'atemptat amb el terrorisme gihadista

zentauroepp42646622 trebes180324211607

zentauroepp42646622 trebes180324211607 / PASCAL PAVANI

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

El perfil de Radouane Lakdim és el paradigma de la dificultat a la qual s’enfronten els serveis antiterroristes francesos. L’autor de l’atemptat que divendres passat va causar la mort de quatre persones i en va ferir 15 més a Trèbes i Carcassona era un delinqüent comú condemnat fa tres anys per narcotràfic. La policia l’havia inclòs el 2016 al fitxer de persones radicalitzades per la seva activitat en fòrums salafistes, però no va detectar res en el seu comportament que presagiés la seva intenció de cometre un atac, segons va explicar el fiscal antiterrorista de París, François Molins.

    

França té registrades 20.000 persones en aquest fitxer i el repte és determinar a partir de quin moment un individu que trafica amb drogues es pot convertir en un perillós gihadista. El francomarroquí de 25 anys, que va proclamar que era un soldat de l’Estat Islàmic, vivia amb els seus pares i les seves germanes a Ozanam, un barri humil del sud-est de Carcassona.

Segons va informar ahir el ministre espanyol de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, el seu rastre es va detectar també a Espanya, on la policia el tenia localitzat per la seva vinculació amb una xarxa internacional de narcotràfic i crim organitzat. No obstant, tampoc els serveis de seguretat espanyols el van relacionar amb la difusa òrbita del terrorisme gihadista. «En alguna ocasió ha estat a Espanya, però no vinculat amb el terrorisme, sinó amb una organització criminal que es dedicava al tràfic de drogues i una altra de dedicada al crim organitzat», va assegurar Zoido.

La investigació de la fiscalia haurà d’aclarir la trajectòria seguida per Radouane Lakdim, a qui els veïns descriuen com un jove discret i religiós que va treballar durant diverses setmanes als serveis administratius del barri. «Feia la seva feina i no va tenir mai cap problema», va explicar a France Info la persona que el va contractar.

Notícies relacionades

 En els escorcolls portats a terme al seu domicili de Carcassona es van trobar notes manuscrites sobre l’Estat Islàmic i a l’interior del supermercat on es va atrinxerar amb ostatges durant diverses hores abans de ser abatut per les unitats especials de la gendarmeria, s’hi van trobar tres artefactes explosius de fabricació casolana. Dues persones es troben en detenció provisional en el marc de la investigació, que se centra en l’entorn pròxim de Lakdim.

Per la seva part, Emmanuel Macron, va presidir a l’Elisi un Consell extraordinari de defensa per analitzar la resposta de l’Estat després de l’atac al sud de França.