RELLEU

Trump nomena John Bolton assessor de Seguretat Nacional

L'exambaixador davant les Nacions Unides, de 69 anys, substitueix en el càrrec H. R. McMaster, que ha presentat la renúncia

zentauroepp42622392 john bolton180322234822

zentauroepp42622392 john bolton180322234822 / Joshua Roberts

1
Es llegeix en minuts
Agències

El president dels Estats Units, Donald Trump, reemplaçarà el seu assessor de Seguretat Nacional, H. R. McMaster, per l'exambaixador davant les Nacions Unides John Bolton, segons ha informat el mandatari en el seu compte de Twitter.

"Em complau anunciar que, a partir del 9 d'abril, @AmbJohnBolton serà el meu nou assessor de Seguretat Nacional. Estic molt agraït pel servei del general H. R. McMaster, que ha fet una feina excel·lent i que sempre serà amic meu", ha dit el multimilionari.

Tot i no referir-se a les raons de la sortida de McMaster,el diari 'The New York Times' assegura, citant fonts de la Casa Blanca, que l'exmilitar ha presentat la renúncia, que es farà efectiva les pròximes setmanes.

Bolton, de 69 anys, és un 'falcó' que ha advocat per usar la força militar contra l'Iran i Corea del Nord i ha mostrat una línia dura contra Rússia. El diplomàtic, que durant molt de temps ha sigut una figura polaritzadora en els cercles de la política exterior de Washington, es converteix en el tercer assessor de seguretat nacional de Trump en 14 mesos.

Bolton s'uneix, així, a un equip de seguretat nacional que, amb el reemplaçament planejat del Secretari d'Estat Rex Tillerson pel cap de la CIA Mike Pompeo, està cada vegada més poblat per figures que comparteixen la inclinació del president per exercir el poder dels EUA unilateralment.

Defensor de la invasió de l'Iraq 

Com el principal oficial encarregat del control d'armes del Departament d'Estat amb el president George W. Bush, Bolton va ser un destacat defensor de la invasió de l'Iraq, el 2003.

Notícies relacionades

Els últims anys, des del seu paper de comentarista de perfil conservador en diversos mitjans de comunicació, Bolton ha advocat per posicions de línia dura per evitar que Pyongyang obtingui armes nuclears que podrien amenaçar els EUA. També es va pronunciar a favor de desmarcar-se de l'acord nuclear de l'Iran del 2015, un pacte que Trump també ha criticat durament.