OSTATGES A ÀFRICA

Boko Haram allibera 104 nenes segrestades a Nigèria

Cinc de les joves capturades a Dapchi el mes passat han mort, i una segueix captiva

zentauroepp42599997 a girl released by boko haram walks with his father  l  in d180321200355

zentauroepp42599997 a girl released by boko haram walks with his father l in d180321200355

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

El grup terrorista islamista Boko Haram va alliberar ahir 104 nenes del grup que va segrestar en una escola de secundària de la localitat nigeriana de Dapchi fa un mes, el 19 de febrer passat. Els gihadistes van arribar al poble amb les nenes a bord de nou vehicles, de forma similar a quan se les van endur segrestades.

L’arribada dels milicians va crear confusió i por a la zona perquè els residents van témer per la seva pròpia seguretat. «Van bloquejar la carretera, no van parlar ni van saludar a ningú. Només van demanar que féssim espai perquè les famílies reconeguessin les nenes, així vaig aconseguir identificar la meva filla», va dir Aliyu Maina, mare d’una d’elles. «No sé per què ens han tornat a casa però han dit que som nenes de musulmans», va explicar Jadija Grema, una de les noies alliberades.  

Les autoritats van negar haver pagat un rescat per les joves i que l’alliberament s’ha dut a terme «pels canals diplomàtics i amb l’ajuda d’alguns amics del país». «L’única condició que ens van donar va ser la de no entregar les nenes a l’Exèrcit, sinó alliberar-les al poble de Dapchi», va explicar a Reuters el ministre d’Informació, Lai Mohamed. 

Desastre nacional

«Cinc de nosaltres van morir mentre que una altra, cristiana, segueix segrestada perquè es va negar a renunciar a la seva religió», va assegurar una de les alliberades, Maryam Yerima, en declaracions publicades pel diari Daily Trust. La jove va detallar que els donaven dàtils i fruits silvestres per menjar, i que els gihadistes els van demanar que canviessin els seus uniformes per un hijab (mocador que tapa el cap de les dones musulmanes, però no la cara) groc. A més, Yerima va dir que feia cinc dies que estaven viatjant fins a arribar ahir a Dapchi.

Notícies relacionades

Després de la seva arribada, les alliberades van ser traslladades, amb un gran dispositiu militar, des de l’hospital de Dapchi fins a la capital de l’estat de Borno, Maiduguri, on, segons mitjans locals, seran rebudes per un grup de ministres, entre els quals hi ha Lai Mohamed, enviats pel president nigerià, Muhammadu Buhari. El mandatari, que va qualificar llavors el segrest de «des­astre nacional», va afirmar el 12 de març passat que preferia la «negociació», perquè les noies tornessin segures, a la via militar.

El segrest de les nenes de Dapchi, d’entre 11 i 19 anys, ha sigut el més important des que Boko Haram s’emportés més de 270 joves del poble de Chibok el 2004, algunes de les quals van ser alliberades més tard a canvi d’un rescat. De totes elles, 112 d’aquestes noies encara es troben en captiveri. Boko Haram va començar la seva lluita armada el 2009.