FORÇA DEL GEGANT ASIÀTIC

El president Xi adverteix que la Xina està preparada "per fer guerres sagnants"

El líder xinès diu que "qualsevol acció o truc encaminat a dividir el país estan condemnades al fracàs"

El mandatari mostra la seva cara més nacionalista i populista davant els 3000 delegats de l'Assemblea Popular

zentauroepp42588567 chinese president xi jinping walks to deliver his speech at 180320172341

zentauroepp42588567 chinese president xi jinping walks to deliver his speech at 180320172341 / DAMIR SAGOLJ

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El president xinès, Xi Jinping, es va ventilar un discurs sobre l’auge de la Xina en la clausura de la sessió parlamentària anual que havia servit per certificar el seu. El missatge és clar: president i país van junts buscant la grandesa que la Història els deu, només ell pot pilotar la Xina per la via pedregosa i qualsevol obstacle és eliminat en nom de la seva funció messiànica.

No importen ni els límits temporals de la presidència que Xi s’ha fumat per eternitzar-se ni la casuística que reservava el protagonisme de l’Assemblea Nacional Popular al primer ministre. La interessant roda de premsa que va oferir Li Keqiang sobre economia quan Washington va alimentar la guerra comercial va ser empesa als marges mediàtics pels titulars disparats per Xi, alfa i omega de la política xinesa des que va emergir cinc anys enrere.

La intervenció de Xi donarà munició als que airegen el perill groc. «La Xina està preparada per fer guerres sagnants contra els seus enemics», va dir davant els gairebé 3.000 delegats. «El poble xinès ha entès des de l’antiguitat que res és gratis. Per ser feliç, has de lluitar per aconseguir-ho», va afegir. El president va aprofundir en aquest nacionalisme populista que cala fàcilment en un poble que encara recorda la rapinya colonialista i el salvatge imperialisme japonès.

Conceptes ja utilitzats

Xi va freqüentar conceptes ja utilitzats com el promès «rejoveniment» de la nació i l’ocupació del «lloc degut al món», descrit com un entorn de ressentits cap a l’auge xinès. No estranya que el president s’aturés a Hong Kong i Taiwan, assumptes obligats de la política nacional. Un moviment juvenil independentista cada vegada més fogós ha arrelat en l’excolònia mentre els Estats Units han sacsejat l’estret de Formosa amb la llei que permet als seus alts càrrecs visitar els seus homòlegs a l’«illa rebel». Donald Trump sap que el camí més curt per sulfurar la Xina és Taiwan.

«Qualsevol acció o truc encaminats a dividir la Xina estan condemnats a fracassar i es toparan amb la condemna del poble i el càstig de la història», va advertir. «Els xinesos comparteixen la creença que mai serà permès separar una sola polzada del territori del nostre gran país», va afegir. La integritat territorial és un assumpte molt seriós per als xinesos, que assimilen unitat amb fortalesa i qualsevol escissió a aquella debilitat que Occident va aprofitar per esquarterar-la. Amb aquest discurs inflamat Xi pretén satisfer l’audiència interna més que espantar el món i en aquest context ha de ser interpretat. També va matisar que l’auge xinès no hauria de preocupar ningú i que «només els que estan acostumats a amenaçar veuen els altres com una amenaça».

Invent xinès

Notícies relacionades

En el discurs nacionalista hi cabia tot, des de la pólvora a Confuci, fins a desembocar en el socialisme. No és un invent xinès però ningú enarbora la seva bandera avui com Pequín. «La Història ha provat i continuarà provant que només el socialisme pot salvar la Xina, i que només defensar i desenvolupar el socialisme amb característiques xineses pot ajudar-nos a aconseguir el gran rejoveniment de la nació xinesa», va avançar.

Li Keqiang va tocar els temes de l’agenda amb molta més mesura. Sobre la guerra comercial a la qual aboca el nord-americà Donald Trump, va aclarir que és preferible «actuar racionalment abans que deixar portar-se per les emocions». 

Temes:

Xina Xi Jinping