controvèrsia en l'administració nord-americana

Trump ataca el fiscal de la trama russa per desacreditar la seva investigació

mbenach42571316 file   in this march 15  2018  file photo  president donald 180318203246

mbenach42571316 file in this march 15 2018 file photo president donald 180318203246 / Evan Vucci

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia
Ricardo Mir de Francia

Periodista

ver +

No és clar si se sent encoratjat o més acorralat que mai, però Donald Trump acaba d’obrir un nou front en la seva estratègia per desacreditar les investigacions que assetgen la seva presidència. En un altre diumenge d’incontinència tuitera, el republicà va disparar ahir per primera vegada contra el fiscal especial, Robert Mueller, l’home que rastreja les possibles connexions del seu entorn amb la trama russa. «¿Per què l’equip de Mueller té 13 veterans demòcrates, alguns d’ells grans simpatitzants de la corrupta Hillary, i cap republicà?», va escriure a les xarxes socials. «¿Hi ha algú a qui li sembla just?» 

La intenció no és gaire diferent de la que havia buscat fins ara: presentar-se com la víctima d’una vasta persecució política. Trump ha descrit insistentment la investigació com una «caça de bruixes», però ni les seves maniobres per desfer-se dels funcionaris que la van encapçalar inicialment al capdavant de l’FBI ni les seves andanades per difamar-ne els principals protagonistes han servit per frenar les indagacions. Més aviat al contrari. Tot indica que Mueller s’està acostant cada vegada més al president després d’haver processat diversos dels homes de confiança de la seva campanya. 

The New York Times va publicar la setmana passada que el fiscal ha emès una ordre judicial per aconseguir documentació de la Trump Organization, la companyia que engloba els múltiples negocis del magnat reconvertit en president. Busca documents relacionats amb Rússia, però també qualsevol rastre de diners forans que haurien pogut servir per finançar la seva campanya.

Trump està nerviós. «La investigació de Mueller no hauria d’haver començat mai perquè no hi va haver col·lusió ni es va cometre cap crim», va insistir ahir per dir que es va basar en informacions i «activitats fraudulentes» finançades pels demòcrates i la seva candidata, Hillary Clinton. Només un dia abans, el seu advocat va demanar que es tanqués la investigació, argumentant que està corrompuda políticament. Ho va fer després que el fiscal general va acomiadar el número dos de l’FBI, Andrew McCabe, per filtrar informació a la premsa.

McCabe havia sigut una altra de les dianes habituals de Trump pel seu protagonisme en la investigació i la seva proximitat a James Comey, l’home que la va posar en marxa abans que Trump el rellevés al capdavant de l’FBI. Però també li ha servit per sostenir la tesi que les indagacions estarien contaminades políticament. La dona de McCabe, que va competir com a candidata demòcrata el 2016 per un escó al Senat de Virginia, va rebre fons dels donants de Clinton.

Notícies relacionades

    

DESMANTELLAR LA INVESTIGACIÓ / La nova croada del president contra Mueller, a qui fins ara havia deixat en gran mesura fora dels seus atacs, ha obert les sospites que podria estar preparant el terreny per acomiadarlo i desmantellar la investigació. Una possibilitat que alarma fins i tot alguns republicans. «Si intentés fer-ho, seria el començament del final de la seva presidència perquè som una nació de Dret», ha dit el senador Lindsey Graham.