amenaça de guerra comercial

La Unió Europea apunta contra 349 productes dels Estats Units

La Comissió Europea publica una llista provisional per valor de 6.400 milions d'euros que notificarà a l'OMC si Trump segueix endavant amb els aranzels a l'acer i alumini

undefined42431561 epa1115  bruselas  b lgica   07 03 2018   la comisaria europ180309120804

undefined42431561 epa1115 bruselas b lgica 07 03 2018 la comisaria europ180309120804 / OLIVIER HOSLET

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Si es compleix l'amenaça de Donald Trump, divendres que ve 23 de març el Govern dels Estats Units començarà a aplicar aranzels a l'acer (25%) i a l'alumini (10%) procedents de tercers països. La Comissió Europea no tanca la porta a una solució negociada però continua els preparatius per tornar el cop i aquest divendres ha fet pública la llista de productes nord-americans que castigarà si Washington no atén a raons: 349 productes, distribuïts en dues llistes, i un impacte econòmic que podria arribar als 6.400 milions d'euros.

La primera llista, que la Unió Europea (UE) podria aplicar de forma automàtica una vegada hi hagi notificació a l'Organització Mundial del Comerç (OMC), inclou 186 productes que podrien ser objecte d'un aranzel del 25% amb un potencial càstig de 2.800 milions d'euros. La segona, que només podria entrar en vigor transcorreguts tres anys --23 de març del 2021-- o si l'OMC resol la disputa contra els Estats Units, conté 163 productes per valor de 3.600 milions.

El llistat inclou productes industrials, agrícoles i altres béns de consum com pantalons texans, samarretes, whisky bourbon, suc de taronja, nabius, blat de moro, arròs, maquillatge, cartes i motocicletes. Productes que majoritàriament entren a la Unió Europea avui dia sense aranzel. Ara estats membres, empreses i altres parts afectades tindran 10 dies de termini, fins al 26 de març, per presentar les seves objeccions abans que la llista, que encara pot modificar-se, sigui oficialment adoptada.

"Protegir els nostres drets"

“Una vegada analitzats els comentaris presentarem una proposta legislativa per a la seva adopció i que puguem notificar a l'OMC”, expliquen fonts europees. La Comissió Europea no vol una escalada ni que la decisió nord-americana porti a una guerra comercial, però ha decidit passar a l'acció per a “protegir els nostres drets” perquè en un termini de 60 dies des que els Estats Units comenci a aplicar aranzels la UE ha d'estar preparada per suspendre les condicions.

“Si no notifiques als 60 dies perds els teus drets”, expliquen les mateixes fonts. En qualsevol cas, Brussel·les manté oberta la porta de la negociació i està previst que la comissària de comerç, Cecilia Malmström, es trobi la setmana que ve amb el seu homòleg nord-americà Wilbur Ross.

Notícies relacionades

Serà l'últim intent in extremis per aconseguir que Estats Units defineixin com pot quedar exempta la Unió Europea dels aranzels. “El procés segueix sent molt incert i s'ha donat molt poc temps per discutir amb tercers països”, es queixen a Brussel·les, que segueix rebutjant amb rotunditat la imposició d'aranzels als productes europeus i menys amb l'argument de la seguretat nacional.

“És totalment inacceptable. Som un soci (en matèria de) seguretat i hem de ser presos com a tal. Esperem que aquests aranzels incompatibles amb l'OMC no se'ns apliquin. Però passi el que passi hem d'estar preparats”, afirmen a Brussel·les. Fins ara, només Canadà i Mèxic quedaran exempts temporalment de la mesura proteccionista de Trump. Fonts de la UE admeten que encara que aconsegueixin convèncer Washington d'eximir de la mesura als Vint-i-vuit aquestes exempcions “no seran totals”.