entrevista al 'bild'

El nou ministre de l'Interior assegura que "l'islam no pertany a Alemanya"

El líder bavarès Horst Seehofer contradiu la cancellera Merkel i copia el lema de la ultradreta per recuperar el vot perdut

mbenach42535585 file   in this march 14  2018 file photo german interior min180316155835

mbenach42535585 file in this march 14 2018 file photo german interior min180316155835 / Markus Schreiber

2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El nou Govern alemany no serà tan considerat amb els estrangers. El nou ministre d'Interior i Pàtria, Horst Seehofer, s'ha encarregat de deixar-ho clar aquest divendres. “L'islam no pertany a Alemanya”, ha sentenciat en una entrevista al Bild, el diari més venut de tot el país. “Alemanya està modelada pel cristianisme”.

L'elecció de paraules de Seehofer, màxim responsable de la Unió Socialcristiana de Baviera (CSU) i crític acèrrim de la política migratòria de la cancellera Angela Merkel, no és fortuïta. La frase que aquest divendres hi hauria a la capçalera del tabloide és la mateixa que la formació ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) va utilitzar com a eslògan durant la campanya electoral de l'any passat, que va aconseguir marcar amb el seu to populista i islamòfob.

Així doncs, només dos dies després de jurar el càrrec amb la resta de l'Executiu, el nou ministre de l'Interior ha posat en marxa una campanya per intentar recuperar els vots que la unió conservadora (CDU-CSU) presidida per Merkel va perdre en les eleccions federals del 24 de setembre i que van optar per l'AfD. Aquest dilluns el nou cap de la cancelleria, Helge Braun, ja va confessar que la seva missió és recuperar la confiança d'aquests votants antiimmigració. “Encara que volen assemblar-se més a l'AfD per atraure els seus electors, només aconsegueixen enfortir el missatge de la ultradreta”, explica el politòleg Franco Delle Donne.

Govern més restrictiu

Encara que la posició de Seehofer contradiu la de Merkel, que va afegir que l'islam ha de ser “constitucional”, és una declaració d'intencions sobre el rumb que agafarà el nou Executiu. Així, el pacte establert amb els socialdemòcrates (SPD) el 7 de febrer contempla una dura restricció de les polítiques migratòries amb mesures com limitar la reunificació familiar dels refugiats a 1.000 casos mensuals, agilitzar el procés d'asil i les deportacions.

Com ja va fer el seu predecessor, Thomas de Maizière, Seehofer ha fet aparèixer un discurs patriòtic i tradicionalista que posa sobre la taula la identitat nacional, un tema que li ha funcionat de meravella a l'AfD. “És evident que els musulmans que viuen a Alemanya són part del país, però això no significa que hàgim de renunciar a les nostres tradicions”, ha explicat.

Eleccions a Baviera

Notícies relacionades

La mà de Seehofer també s'entén en clau regional. Malgrat mantenir la seva majoria absoluta, durant les eleccions federals l'AfD va aconseguir un 10,5% dels vots a Baviera. Encara que la CSU va obtenir un 44,2%, l'auge ultra els va fer perdre fins a un 9,8% dels vots. La mateixa dinàmica amenaça ara les eleccions que aquest ric estat establert com a feu dels conservadors celebrarà el 14 d'octubre d'aquest any. Els sondejos demoscòpics apunten que l'AfD tornaria a capturar vot descontent, i això podria portar la CSU a baixar del 40% dels vots per primera vegada des de la reunificació d'Alemanya.

L'hegemonia de la CSU a Baviera sembla indiscutible, però tot i això la creixent popularitat del discurs nacionalista antiimmigració de l'AfD inquieta els socialcristians, que apunten a un nou viratge a la dreta. Després de la marxa de Seehofer als despatxos ministerials de Berlín, el Parlament bavarès ha elegit avui Markus Söder com el seu nou primer ministre. Encara que el 2012 va assegurar que “l'islam forma part de Baviera”, el líder, de 51 anys, ha adoptat ara una posició més restrictiva i ha assegurat que vol recuperar els vots fugats a l'AfD. La caça del votant ultra ha començat a tot Alemanya.