PENA CAPITAL

Oklahoma utilitzarà l'asfíxia amb nitrogen en l'execució de presos

L'estat del sud dels Estats Units es converteix així en el primer del país a utilitzar aquest mètode, sense precedents en altres països

zentauroepp42515052 oklahoma attorney general mike hunter  left  and joe allbaug180315114001

zentauroepp42515052 oklahoma attorney general mike hunter left and joe allbaug180315114001 / JIM BECKEL

1
Es llegeix en minuts
Agències / Oklahoma

L'estat d'Oklahoma, al sud dels Estats Units, ha anunciat aquest dimecres que utilitzarà l'asfíxia amb nitrogen com a mètode d'execució dels condemnats a pena de mort, i es convertirà, així, en el primer estat del país a utilitzar aquest procediment, sense precedents tampoc en altres països. 

Oklahoma recorrerà al nitrogen davant la incapacitat d'aquest i altres Estats d'obtenir els components necessaris per a la composició de les injeccions letals, a causa de l'oposició dels fabricants que els seus productes s'usin per a la pena capital. 

"Ja no podem seguir esperant asseguts que arribin els medicaments", ha assenyalat el fiscal general d'Oklahoma, Mike Hunter, que no va detallar quan planeja posar el nou mètode en pràctica. "Utilitzar nitrogen serà efectiu, fàcil d'administrar, fàcil d'obtenir i no requereix procediments mèdics complexos", ha afegit. 

El mètode consisteix a administrar nitrogen al pres privant-lo d'oxigen i causant-li així la mort per asfíxia. Oklahoma va autoritzar el 2015 l'ús d'aquest gas en les execucions de pena capital en cas que no disposessin d'injeccions letals. 

Negligències en les execucions

Notícies relacionades

Les execucions estan suspeses en aquest estat des del 2015, després d'una sèrie d'irregularitats en els protocols d'execució que van incloure l'ús d'una dosi insuficient de fàrmacs que va provocar una agonia de 43 minuts al reu i la utilització en una altra injecció d'un component erroni i no aprovat per l'estat. 

Oklahoma ha executat 112 presos en les últimes quatre dècades, una xifra només superada pels Estats de Texas i Virgínia. Actualment, l'estat té 48 reus condemnats a mort, dels quals una quinzena ja han esgotat tots els seus recursos. 

Temes:

Estats Units