TENSIÓ ENTRE LONDRES I MOSCOU

Lavrov: Rússia anunciarà "molt aviat" expulsions de diplomàtics britànics

El titular d'Exteriors rus acusa el Govern de May de parapetar-se en el cas de l'exespia per amagar els problemes del 'Brexit'

zentauroepp42507017 topshot   russian foreign minister sergei lavrov meets with 180315123653

zentauroepp42507017 topshot russian foreign minister sergei lavrov meets with 180315123653 / KIRILL KUDRYAVTSEV

1
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

En les relacions entre Occident i el Kremlin, una expulsió de diplomàtics sempre ha sigut resposta amb una mesura anàloga mesura anàlogapel país afectat. I aquesta escalada de tensió per l'enverinament de l'exagent rus Serguei Skripalenverinament Serguei Skripal, exiliat al Regne Unit, no serà una excepció.

El ministre d'Exteriors de Rússia, Serguei Lavrov, ha avançat que el seu Govern "molt aviat" anunciarà l'acomiadament de part del personal britànic que treballa en les representacions del Regne Unit en territori rus, en declaracions recollides per Ria-Nóvosti. Les acusacions de Londres "són totalment grolleres", ha subratllat el mandatari, que ha indicat que les mesures de represàlia, abans de fer-se públiques, es comunicaran a les autoritats de Londres.  

En una roda de premsa, la portaveu Maria Zajárova ha apuntat en la mateixa direcció i també ha considerat com a molt propera la difusió de la resposta del Kremlin, que, segons les seves paraules, es troba en fase de "preparació". 

Duresa del vocabulari

Malgrat la duresa del vocabulari utilitzat en les declaracions oficials dels dos països, de moment, la primera ministra britànica, Theresa May, ha volgut mostrar un cert grau de contenció, amb expulsions de personal a les ambaixades i els consolats i suspensió dels contactes bilaterals. Els experts creuen que es pot fer molt mal a la classe dirigent russa i a l'entorn del president Putin impossibilitant o dificultant les inversions d'oligarques russos a Londres, una ciutat que tradicionalment els ha atret, tant pels seus mercats financers com pel seu mercat immobiliari.

El mateix Alekséi Navalny, bloguer anticorrupció i la principal figura de l'oposició, s'ha pronunciat en aquest sentit en un article publicat a la premsa britànica, i ha esmentat noms com Roman Abramóvitx, propietari del club de futbol Chelsea, i Ígor Shubálov, un viceprimer ministre amb inversions en territori britànic.  

Notícies relacionades

L'escalada verbal entre els dos països es produeix pocs dies abans d'unes eleccions presidencials el vencedor de les quals, Vladímir Putin, ja se sap per endavant. No obstant, les autoritats temen que una baixa participació resti legitimitat al triomf de l'actual president. A Rússia i l'URSS, la retòrica de l'enemigo exteriorha tingut, tradicionalment, l'efecte de tapar els problemes interns i unir la ciutadania al voltant de les seves autoritats.