tensió diplomàtica

El Regne Unit anuncia l'expulsió de 23 diplomàtics russos pel cas de l'exespia

May ha donat una setmana de termini als funcionaris perquè abandonin el Regne Unit

Moscou dona a entendre que prepara mesures de represàlia i retreu a Londres que hagi optat per la "confrontació"

zentauroepp42507357 britain s prime minister theresa may leaves 10 downing stree180314133943

zentauroepp42507357 britain s prime minister theresa may leaves 10 downing stree180314133943 / Frank Augstein

4
Es llegeix en minuts
Begoña Arce / Marc Marginedas

El Regne Unit expulsarà 23 diplomàtics russos i suspendrà els contactes bilaterals amb les autoritats de Moscou, a les quals considera culpables de l'enverinament el 4 de març passat a Salisbury, de l'exespia Serguei Skripal i la seva filla Iulia.

Així ho ha anunciat aquest dimecres la primera ministra, Theresa May, en una declaració a la Cambra dels comuns que ha confirmat el deteriorament creixent de les relacions entre els dos països, capaç de desembocar en una crisi internacional més àmplia. El Regne Unit ha retirat la invitació que havia sigut cursada per visitar el país al ministre d'Exteriors, Serguei Lavrov. També ha anunciat que cap ministre, ni cap membre de la família reial, assistirà aquest estiu al Mundial de futbol de Rússia.

L'expulsió més nombrosa en dècades 

"D'acord amb la Convenció de Viena, el Regne Unit expulsarà 23 diplomàtics russos que han sigut identificats com a oficials dels serveis d'intel·ligència encoberts. Tenen una setmana per deixar el país", ha assenyalat May. "Serà l'expulsió més nombrosa dels últims 30 anys i reflecteix el fet que no és la primera vegada que l'Estat rus actua contra el nostre país".  Els que han de marxar sumen gairebé la meitat de la representació russa al Regne Unit, integrada fins ara per 58 diplomàtics.

A Moscou, les reaccions oficials adopten un to cada vegada més agressiu cap al Regne Unit, cosa que augura les pròximes hores o dies mesures de represàlia. "El Regne Unit ha triat el camí de la confrontació amb Rússia", ha sentenciat en una dura declaració emesa aquest dimecres pel Ministeri d'Exteriors rus.

"Considerem, de manera categòrica, inacceptable i indigna que el Govern del Regne Unit, per satisfer els seus objectius polítics indecorosos, procedeixi a un seriós agreujament de les relacions, anunciant un conjunt de mesures hostils, incloent-hi l'expulsió de 23 diplomàtics", ha continuat el text. La portaveu d'aquesta institució, Maria Zakharova, ha tret importància a la retirada de la invitació, adreçada al ministre Lavrov, per visitar la Gran Bretanya. "Ell no l'havia acceptat, en qualsevol cas", ha remarcat Zakharova.

La possibilitat que cap autoritat política britànica vagi a presenciar la Copa del Món de futbol, prevista per a l'estiu que ve en territori rus, no inquieta excessivament les autoritats esportives. “El que importa és si l'equip ve; la Copa del Món se celebra cada quatre anys”, ha declarat el vicepresident de la federació russa de futbol, Nikita Simonian.

Sarcasme i menyspreu

Deu dies després de l'enverinament dels Skripal, May ha denunciat l'“ús il·legal de la força per part de l'Estat rus contra el Regne Unit”, i ha considerat "tràgica” la via escollida pel president rus, Vladímir Putin, de no oferir cap explicació sobre com un agent nerviós fabricat exclusivament als laboratoris militars russos havia arribat als carrers d'una ciutat anglesa. La primera ministra ha acusat el Kremlin d'haver reaccionat “amb sarcasme, menyspreu i resistència”, davant l'incident, una resposta que “ha mostrat un complet menyspreu per la gravetat d'aquests esdeveniments”.

En la llista de mesures anunciades com a càstig a Rússia hi figura l'estudi urgent de nova legislació per protegir millor el Regne Unit, que inclou incrementar els controls en vols i fronteres dels ciutadans russos que viatgin al Regne Unit.

Bloqueig de béns

May també ha deixat oberta una possible via per bloquejar els diners dels oligarques russos a Londres. En el futur, ha assenyalat, es congelaran els béns de l'Estat rus, quan hi hagi constància que poden ser utilitzats per amenaçar la vida o les propietats de nacionals o residents al Regne Unit. 

A l'hora de justificar les sancions, May ha explicat que Rússia ha mostrat “un total desdeny” per la investigació de l'atac contra els Skripal i no ha ofert “cap explicació” sobre què va passar i sobre la possessió d'un programa d'armes químiques no declarat, contravenint les lleis internacionals. “L'única conclusió possible és que l'Estat de Rússia és el culpable de l'intent d'assassinat del senyor Skripal i la seva filla i d'amenaçar la vida d'altres ciutadans a Salisbury, incloent-hi el sergent Nick Bailey (el policia en estat greu que va respondre a l'atac)”.

Acció internacional coordinada

Notícies relacionades

El Regne Unit està intentant aconseguir una acció coordinada de la comunitat internacional. Fins ara tot han sigut gestos de suport, però cap compromís concret. Els britànics informaran avui el Consell de Seguretat de l'ONU sobre l'atac a Salisbury, que discutirà el tema en una reunió d'urgència. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha anunciat que l'incident estarà inclòs en l'agenda del Consell Europeu, que tindrà lloc la setmana que ve. L'OTAN ha expressat “profunda preocupació per la primera ofensiva en què s'ha utilitzat un agent nervis en territori de l'Aliança”.

El Foreign Office ha fet un crida als britànics que viatgin a Rússia perquè es mantinguin alerta de cara a la Copa del Món. “Considerant les tensions creixents entre el Regne unit i Rússia han de ser conscients de la possibilitat de sentiments antibritànics i d'assetjament en aquest moment. S'aconsella mantenir-se vigilants, evitar tota manifestació i evitar comentar públicament els últims esdeveniments polítics”, assenyala la nota difosa en el seu portal d'internet. 

Les autoritats investiguen 14 morts sospitoses

La ministra d'Interior britànica, Amber Rudd, ha dit que la policia i els serveis secrets de l'MI6 investigaran les denúncies que suposadament relacionen Rússia amb 14 morts al Regne Unit els últims anys.