TENSIÓ DIPLOMÀTICA

May apunta a l'Estat rus en l'enverinament de l'exespia

La primera ministra exigeix explicacions al Kremlin mentre prepara una resposta

Moscou considera un "espectacle de circ" les explicacions de la dirigent

zentauroepp42485182 police officers stand on duty at a cordon near a bench cover180312132654

zentauroepp42485182 police officers stand on duty at a cordon near a bench cover180312132654 / ADRIAN DENNIS

3
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

El doble espia rus, Sergéi Skripal i la seva filla Yulia van ser enverinats amb Novichok, un agent nerviós tipus que només es produeix a Rússia, sota estricte control militar. En conseqüència, la primera ministra, Theresa May, va anunciar ahir a la Cambra dels comuns que és «altament probable» que Rússia estigui al darrere de l’enverinament i que ho interpretarà com un atac «directe» contra el Regne Unit si es confirmen aquestes sospites.

L’ambaixador rus a Londres va ser cridat pel ministre d’Afers Exteriors, Boris Johnson, al Foreign Office i el Govern britànic va donar un ultimàtum a Moscou fins avui, perquè expliqui com aquesta substància va acabar en una pizzeria i un pub de la ciutat anglesa de Salisbury. «Ara és clar que el senyor Skripal i la seva filla van ser enverinats amb un agent nerviós de naturalesa d’un tipus desenvolupat a Rússia. Forma part d’un grup d’agents nerviosos coneguts com a Novichok», va declarar May.

La substància química va ser identificada pels experts del laboratori militar britànic de Porto Down. «Només hi ha dues explicacions plausibles per al que va passar el 4 de març a Salisbury. O bé va ser un acte directe de l’Estat rus contra el nostre país, o el Govern de Rússia ha perdut el control d’aquest agent nerviós, que potencialment pot causar un mal catastròfic, i ha arribat a mans d’altres», va afirmar May.

El Regne Unit exigeix a Rússia que expliqui quina de les dues possibilitats és la correcta i té com a termini per fer-ho fins avui a la nit. «Si no hi ha una explicació creïble», va advertir la premier, «arribarem a la conclusió que aquesta acció va ser un ús il·legal de la força per part de l’Estat rus contra el Regne Unit».

Les mesures, demà

May retornarà demà als Comuns per anunciar les mesures que el seu Govern adoptarà per castigar Rússia. «Aquest intent d’assassinat utilitzant com a arma un agent nerviós en una ciutat britànica, no és només un crim contra els Skripal. Va ser un acte indiscriminat i temerari contra el Regne Unit, posant en risc la vida de civils innocents. No tolerarem aquest descarat intent de matar civils innocents en el nostre territori», va concloure.  

La intervenció de la premier es va produir hores després de presidir el comitè de seguretat nacional Cobra  per analitzar les últimes dades sobre la investigació. En la reunió hi havia presents els caps militars i dels serveis d’intel·ligència britànics, així com els ministres d’Exteriors, Boris Johnson, d’Interior, Amber Rudd i de Defensa, Gavin Williamson.  «Sabem que Rússia ha produït aquest agent nerviós abans, i pot seguir sent capaç de fer-ho», va assenyalar May, que va recordar el «rècord» d’assassinats portats a terme per l’Estat rus i la visió de Rússia que «alguns desertors són un objectiu legítim d’assassinat».

Primeres declaracions

«Investiguin fins al fons i llavors en parlarem». Aquesta és la breu resposta que ahir va donar  el president de Rússia, Vladímir Putin, a un reporter de la cadena britànica BBC que li va preguntar sobre la responsabilitat de Moscou en la temptativa d’enverinament de l’exespia i la seva filla

Notícies relacionades

El líder del Kremlin es trobava de visita en una granja de Krasnodar, acompanyat d’un grup de reporters, i va pronunciar les seves primeres declaracions respecte a l’intent d’assassinat tan sols hores abans que May es dirigís als Comuns.

Una vegada ja havia arrencat la sessió parlamentària a Londres, va ser la portaveu del Ministeri d’Exteriors, Maria Zajárova, l’encarregada de reaccionar a les acusacions de la premier britànica. «Al Parlament britànic hi ha hagut un espectacle de circ», va manifestar Zajárova, en declaracions recollides per l’agència TASS.