INFORME MUNDIAL

Els EUA disparen les seves exportacions d'armes, gran part al Pròxim Orient

França i Alemanya són els altres dos grans països venedors, i l'Aràbia Saudita i l'Índia, els principals receptors de tota mena d'armament a nivell mundial

zentauroepp31946262 rafale180312172423

zentauroepp31946262 rafale180312172423

1
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Els Estats Units segueixen encapçalant de llarg la llista de països que més venen a l'exterior armes al món, i els països del Pròxim Orient, diversos d'ells en guerra, són els que més n'importen. “Basat en els acords firmats durant l'Administració d'Obama, la venda d'armes dels EUA entre el 2013 i el 2017 va arribar al nivell més alt des de finals dels anys 90”, afirma Aude Fleurant, directora del Programa d'Armes i Despeses Militar (SIPRI), organisme que ha elaborat l'informe. Les exportacions nord-americanes van representar el 34% del total i Washington va vendre fora de les seves fronteres fins a un 58% més que Rússia, que és el segon país del món pel que fa a aquest tipus d'exportacions.

Una altra dada reveladora és que el 32% de tot el material venut en aquest període a nivell planetari va anar a parar als països del Pròxim Orient. Un dels grans clients dels EUA i Europa en aquests anys ha sigut l'Aràbia Saudita, que s'ha convertit en el segon importador de grans armes del món, després de l'Índia. La monarquia absolutista del Golf va comprar a la indústria militar nord-americana i europea el 98% del material que va adquirir al llarg d'aquests quatre anys.

Coalició militar

Notícies relacionades

Des de fa tres anys, els saudites lideren una coalició militar de països sunnites, principalment del Golf, que combaten les forces houthis (xiïtes) al Iemen a través d'atacs aeris. Un altre gran client és Egipte, en mans del mariscal colpista Abdel Fattah al-Sisi, que ha convertit el seu país en el tercer del món pel que fa a la compra d'armament. La compra del règim del Caire s'ha incrementat un 215% entre els períodes que van del 2008-12 al 2013-17.

En el rànquing de grans exportadors de material de guerra pesant ocupa el tercer lloc França, i el quart Alemanya, que ha aconseguit incrementar el volum de les seves vendes als països del Pròxim Orient un 109%. La Xina, per la seva banda, és el cinquè país del món pel que fa a la importació d'armes, encara que aquest mateix any el Govern de Pequín ha decidit augmentar el seu pressupost militar fins a un 8,1%.