TRAGÈDIA AÈRIA

Dues espanyoles, entre les víctimes de l'avió privat que es va estavellar a l'Iran

Les dones, de doble nacionalitat espanyola i turca, viatjaven amb nou persones més de Dubai a Istanbul

zentauroepp42484556 irn05  shahr e kord  ir n   12 03 2018   vista a rea de los 180312110301

zentauroepp42484556 irn05 shahr e kord ir n 12 03 2018 vista a rea de los 180312110301 / ALIREZA MOTAMED

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Tenia 28 anys i estava destinada a ser una de les dones més riques de Turquia. Mina Basaran anava a casar-se i, per celebrar-ho, se’n va anar a Dubai amb set amigues, dues d’elles amb doble nacionalitat espanyola i turca. Diumenge passat, el seu avió privat, que les portava de tornada a Istanbul, es va estavellar a l’Iran: totes les passatgeres, a més de les dues pilots i una hostessa, van morir.

«L’aeronau segueix cremant i es pot veure a simple vista», va dir ahir el responsable d’emergències iranià, Mokhtaba Khalidi, que va explicar que l’aparell, una hora després d’enlairar-se, va guanyar altitud de forma sobtada i va caure després en picat mentre es cremava. L’Iran i els serveis d’emergències intenten recuperar la caixa negra de l’aparell,  que va caure en una zona muntanyosa a uns 370 quilòmetres al sud de Teheran.

Mina Basaran era filla de Hüseyin Basaran, i molt probablement hauria acabat sent, en un futur, la pròxima presidenta de Basaran Holding, un macrogrup que té negocis en tots els sectors imaginables: turisme, finances, construcció, aviació i energia, a més de posseir diversos ressorts a les costes sud i nord de Turquia. De fet, l’avió privat estavellat era propietat de l’empresa.

«Era l’única filla de la família i, des del 2013, quan va entrar al consell d’administració, es preparava per liderar l’empresa. Tenia una gran ambició», publicava ahir un diari turc.

Dues noies sefardites

A part d’ella hi van morir set joves més: dues eren sefardites turques que havien obtingut la nacionalitat espanyola feia uns mesos. A Turquia viuen uns 30.000 jueus, la gran majoria a Istanbul: són els familiars i hereus dels jueus que van ser expulsats del regnes de Castella i d’Aragó pels Reis Catòlics al segle XV.

Abans eren molts més. La majoria ha acabat abandonant Turquia amb destí, principalment, a Israel. El seu idioma –encara que està en seriós perill d’extinció– és el judeocastellà o ladino, una variant de castellà antic que es barreja amb el grec i el turc. Però els joves ja no el parlen. Només el conserven algunes persones d’edat avançada.

Notícies relacionades

Des de fa uns anys, Espanya està donant la nacionalitat als jueus sefardites que ho demanin i puguin provar el seu origen. Així és com a Liana Hananel i Jasmin Baruh, les dues espanyoles que han mort en l’accident d’avió, van aconseguir la ciutadania espanyola.

El Ministeri d’Afers Exteriors va confirmar ahir la seva mort, i va explicar que està en contacte permanent amb les autoritats iranianes i l’Ambaixada turca a Teheran per tractar d’aclarir els fets com més aviat millor.