LA SORTIDA DE LA UNIÓ EUROPEA

May rebutja l'esborrany de l'acord del 'brexit' per Irlanda del Nord

La primera ministra britànica diu que no acceptarà el document de la Comissió perquè "amenaça la integritat constitucional del Regne Unit"

mbenach42341668 british prime minister theresa may leaves 10 downing street 180228163217

mbenach42341668 british prime minister theresa may leaves 10 downing street 180228163217 / TOLGA AKMEN

2
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La primera ministra britànica, Theresa May, ha dit aquest dimecres al Parlament que no acceptarà l'esborrany de l'acord del brexit elaborat per la Comissió Europea (CE)brexit perquè "amenaça la integritat constitucional del Regne Unit".

En la sessió setmanal de preguntes a la primera ministra a la Cambra dels Comuns, May s'ha mostrat en desacord amb l'esborrany perquè proposa "una àrea comuna regulatòria" entre la província britànica d'Irlanda del Nord i la Unió Europea (UE).

"Cap primer ministre del Regne Unit podria mai estar d'acord amb això", ha afegit la premier conservadora, en referència a la possibilitat que la frontera comercial quedés delineada al mar d'Irlanda, que separa Irlanda del Nord de la Gran Bretanya.

Frontera entre Irlanda i l'Ulster

La frontera entre la província i la República d'Irlanda és un dels assumptes més difícils de resoldre en les negociacions sobre la sortida del Regne Unit de la UE perquè un retorn a les barreres frontereres podria posar en perill el procés de pau nord-irlandès.

El Govern de May ha deixat clar que vol que la frontera entre les dues Irlandes segueixi sent invisible mentre que els partits probritànics es neguen que, per mantenir una unió duanera entre els dos territoris, la frontera comercial quedi fixada entre la província i la Gran Bretanya.

Aquesta última possibilitat és totalment inacceptable per al Partit Democràtic Unionista (DUP) d'Irlanda del Nord, del qual May depèn per governar després d'haver perdut la majoria absoluta en les eleccions generals de l'any passat.

"L'esborrany de text legal que la Comissió ha publicat podria, si és implementat, perjudicar el mercat comú del Regne Unit i amenaçar la integritat constitucional del Regne Unit al crear una frontera duanera i regulatòria al mar d'Irlanda i cap primer ministre del Regne Unit podria mai estar d'acord amb això", ha puntualitzat la cap del Govern.

"Deixaré això ben clar al president (de la Comissió Europea, Jean-Claude) Juncker i a altres", ha afegit.

Territori duaner de la Unió

L'esborrany divulgat avui a Brussel·les pel negociador comunitari, Michel Barnier, assenyala que si no es troba una solució diplomàtica o tècnica per mantenir la frontera invisible, "el territori d'Irlanda del Nord, excloses les aigües del Regne Unit, serà considerat part del territori duaner de la Unió".

Notícies relacionades

Segons han revelat avui els mitjans locals, el ministre britànic d'Exteriors, Boris Johnson, ha suggerit la possibilitat de reintroduir una frontera entre les dues Irlandes després del brexit.

En un document enviat a la primera ministra i filtrat avui, Johnson va assenyalar que el Govern hauria de concentrar-se a evitar que la frontera sigui "significativament" menys visible, i donava a entendre que hi hauria una altra vegada controls fronterers entre els dos territoris.