SEGONA GUERRA MUNDIAL

Un vídeo mostra una suposada matança d'esclaves sexuals coreanes per tropes japoneses el 1944

Es creu que desenes de dones van ser assassinades en la massacre de Tangchong, a la Xina

La massacre d’esclaus sexuals coreans al Japó durant la segona guerra mundial. / THE KOREA HERALD

1
Es llegeix en minuts
Efe

Un grup d'acadèmics i investigadors sud-coreans ha fet públic aquest dimarts un vídeo que mostra els cadàvers de diverses dones que es creu que van ser coreanes utilitzades com a esclaves sexuals per les tropes japoneses i executades després el 1944.

El metratge, de només 19 segons i filmat per l'Exèrcit dels EUA, complementa material escrit i fotogràfic que demostraria que l'Exèrcit japonès va assassinar una trentena d'"esclaves sexuals" coreanes a la ciutat xinesa de Tengchong, a la província de Yunnan, a prop de la frontera amb Birmània, el 13 de setembre de 1944.

Cadàvers en una fossa

L'equip d'investigadors, en què participen diverses universitats sud-coreanes i el Govern metropolità de Seül, va trobar les imatges a l'Arxiu Nacional nord-americà i l'ha fet públic aquest dimarts en un fòrum celebrat a la capital del país asiàtic.

Les imatges, filmades el 15 de setembre de 1944, mostren una pila de cadàvers en una fossa i un soldat xinès al costat.

El 2016, el mateix equip d'experts va fer públic el diari d'operacions de les tropes nord-americanes en què es deia "Nit del 13 (de setembre de 1944). Els japonesos van disparar a 30 noies coreanes a la ciutat (de Tengchong)".

També una foto en què es veu la fossa, els cadàvers i el mateix soldat xinès, que va assegurar haver estat present quan es van enterrar els cossos.

Documentació relacionada de les tropes nord-americanes utilitza termes com "dones de confort" o "prostitutes" per referir-se a les 30 joves, que es creu que eren utilitzades com a "esclaves sexuals" per les tropes nipones.

200.000 víctimes

Els investigadors creuen que hi havia entre 70 i 80 "esclaves sexuals" a Tenchong quan van arribar les forces combinades xineses i nord-americans.

Notícies relacionades

D'aquestes, 23 van ser capturades com a presoneres per les tropes aliades i es creu que les restants van ser assassinades per l'Exèrcit imperial japonès.

Es calcula que unes 200.000 nenes i adolescents -la majoria coreanes- van ser utilitzades com a esclaves sexuals per les tropes japoneses, principalment a la Xina i la península coreana, des dels anys 30 del segle passat fins al final de la segona guerra mundial, el 1945.