GUERRA A SÍRIA

Rússia fa efectiu el seu alto el foc per hores a Ghouta

Els bombardejos han cessat aquest dimarts al matí, però els combats s'han reprès al migdia

undefined42302141 douma  syrian arab republic   24 02 2018   injured people re180227123155

undefined42302141 douma syrian arab republic 24 02 2018 injured people re180227123155 / MOHAMMED BADRA

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Els bombardejos del règim de Baixar al-Assad i de Rússia —aliada de Damasc Síria— han cessat a la regió de Ghouta aquest dimarts al matí. Amb això, Rússia ha dit que har obert un corredor humanitari perquè els civils que ho desitgin puguin sortir de Ghouta, assetjada des del 2013 i on, durant l'última setmana, han mort més de 500 civils a causa dels bombardejos de Damasc.

Cap civil se n'ha anatLa població de Ghouta no es fia de les promeses de Rússia i Assad. Molts temen que, si passen a l'altre costat o si el règim els captura, seran detinguts, torturats i acusats de terrorisme.

Assad i els seus aliats —Rússia i Damasc— consideren que la regió de Ghouta està controlada per Hayat Tahrir al Sham, la filial d'Al-Qaida a Síria. Aquest grup té poca presència a la regió, però li ha servit al règim per justificar l'última ofensiva i no aturar-la després de l'alto el foc decretat pel Consell de Seguretat de les Nacions Unides aquest dissabte. Aquest alto el foc no incloïa Al-Qaida.

«En comparació amb els dies passats, avui està sent molt tranquil. No hem sentit cap avió ni bombardeig», explicava aquest migdia un resident de Ghouta a l'agència Reuters.

«Per primera vegada en setmanes la gent ha sortit dels seus refugis per anar a veure si casa seva ha quedat destruïda —explica un portaveu dels Cascos Blancs, una organització de rescat de civils—. Però segueixen tenint por». Aquest alto el foc, que serà diari des de les nou del matí fins a les dues del migdia, va ser anunciat aquest dilluns pel KremlinKremlin.

Combats de nou

Notícies relacionades

L'hora és siriana (l'alto el foc va de les 7 a les 12 hora espanyola) i, segons les Nacions Unides, els combats ja s'han reprès. Des de fa cinc anys, Ghouta ha estat envoltada, assetjada i bombardejada per les tropes d'Assad. En tot aquest temps, 12.000 civils han mort i 6.000 han desaparegut.

Des de l'1 de gener d'aquest any —quan va començar l'última ofensiva contra aquesta regió i contra Idlib—, 1.200 persones han perdut la vida. En els últims vuit dies la xifra és de més de 500 i 2.500 ferits: sense hospitals ni medecines, molts d'ells, al no poder-se tractar, també acaben morint.