Abusos sexuals a dones a Síria

zentauroepp42204681 siria180227212106

zentauroepp42204681 siria180227212106 / ABDULMONAM EASSA

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / BARCELONA

Nombroses dones a Síria s’han vist forçades a mantenir relacions sexuals amb homes que repartien ajuda humanitària en nom d’agències de l’ONU i d’oenagés internacionals, segons va denunciar ahir la BBC. Treballadors humanitaris amb els quals ha parlat la cadena britànica han assenyalat que l’explotació sexual de les dones a canvi d’ajuda està tan estesa que algunes sirianes es neguen a anar als centres de distribució d’ajuda perquè se sobreentén que les que hi van accepten vendre el seu cos a canvi. 

Segons la BBC, aquesta pràctica ja s’havia constatat el 2015. Danielle Spencer, una assessora humanitària que treballava per a una oenagé, va sentir algunes dones en un camp per a refugiats a Jordània parlant d’això el mes de març d’aquell any. Després d’això, va parlar amb elles i li van explicar com en zones com Dera o Quneitra homes sirians els havien ofert ajuda a canvi de sexe. «Es quedaven amb l’ajuda que els havia sigut entregada i després la usaven per tenir sexe amb aquestes dones», denuncia Spencer.

El juny del 2015, el Comitè de Rescat Internacional (IRC, per les seves sigles en anglès) va realitzar un sondeig entre 190 dones i nenes a Dera i Quneitra i va posar de manifest que el 40% havien presenciat casos de violència sexual. El mes de juliol d’aquell any hi va haver a Amman una reunió de les agències de l’ONU i oenagés internacionals i, al final de la trobada, algunes agències van endurir els seus procediments. IRC va llançar nous programes i sistemes per millorar la protecció de dones i nenes al sud de Síria.

Però segons Spencer «s’ha ignorat l’explotació i l’abús sexual de dones i nenes» malgrat conèixer-se des de fa anys. Un estudi portat a terme pel Fons de l’ONU per a la Població (UNFPA) el 2017 per avaluar la violència de gènere a la zona manté que s’estaven produint casos d’abusos sexuals a canvi d’ajuda en diverses províncies de Síria.

Un portaveu d’UNFPA va dir a la BBC que l’agència sabia de possibles casos d’explotació i abús a dones i nenes a Síria a través de Care, però va negar haver rebut cap denúncia en aquest sentit de les dues organitzacions amb les quals treballa al sud de Síria.

Notícies relacionades

També un portaveu d’Unicef ha indicat a la cadena que l’agència de l’ONU va procedir a revisar als seus socis locals i contractistes al sud de Síria arran de la reunió del juliol del 2015 i no té notícia de denúncies contra ells. En tot cas, ha posat en marxa un mecanisme de denúncies comunitari i ofereix més formació a les seves contraparts.