CONGRÉS A BERLÍN

La CDU aprova el Govern de gran coalició per una contundent majoria

Merkel remodela la formació cristianodemòcrata i el Congrés del partit aprova Annegret Kramp-Karrenbauer com a nova secretària general

La cancellera alemanya incorpora adversaris en el nou Executiu i dona ales a possibles successors per silenciar les crítiques internes

zentauroepp42324891 saarland s state premier and politician of the christian dem180226170952

zentauroepp42324891 saarland s state premier and politician of the christian dem180226170952 / TOBIAS SCHWARZ

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de 12 anys com a cancellera d’Alemanya i gairebé 18 al capdavant de la Unió Demòcrata Cristiana (CDU), Angela Merkel comença a divisar el principi del final de la seva vida política. Conscient d’això, la líder conservadora va presentar ahir oficialment els càrrecs que definiran la seva successió i el futur del partit. Reunits al congrés de Berlín, una contundent majoria del 97% dels seus membres va donar llum verda al pacte de govern de gran coalició amb els socialdemòcrates.

    

Una setmana després de sorprendre tothom al designar Annegret Kramp-Karrenbauer com a nova secretària general de la CDU, ahir 785 dels 794 delegats del partit van aprovar la ministra presidenta de l’estat del Sarre com el seu nou referent, el 98,8% dels vots. «L’estrella és l’equip, és la CDU», va remarcar l’escollida. El mandat d’AKK, com és coneguda dins del partit, vindrà marcat per una discussió amb les bases que porti a una renovació de les polítiques conservadores per al 2021.

    

Aclamada pels seus, els aplaudiments a AKK van indicar la gran popularitat de què gaudeix entre les bases. Íntima amiga de Merkel, la seva elecció és un gest de força de la cancellera en un moment en què el seu lideratge està més qüestionat que mai. Kramp-Karrenbauer ocuparà el buit deixat per Peter Tauber, un altre pes pesant pròxim a Merkel, que va dimitir del càrrec.

    

Durant la tarda del diumenge, la cancellera havia presentat a Berlín el seu equip d’elegits per formar part del nou Gabinet, una llista més jove, femenina i amb representació de les diferents faccions del partit que pretén silenciar les crítiques internes després de la important pèrdua de vots cap a la ultradretana Alternativa per a Alemanya (AfD) en les darreres eleccions del 24 de setembre.

L’ENEMIC A PROP

En aquesta direcció, Merkel va assenyalar com a nou ministre de Sanitat Jens Spahn, membre de la cúpula de la CDU i dur crític de les seves polítiques migratòries. En una decisió inusual en la cancellera, que sempre ha castigat políticament els seus adversaris, la pressió la va forçar aquesta vegada a optar per situar el seu principal oponent dins del nou Executiu. «Volem que AfD siguin superflus», va explicar Spahn. Entre els altres alts càrrecs del nou Govern també destaquen Peter Altmaier com a nou ministre d’Afers Econòmics i Julia Klöckner com a titular d’Agricultura.

    

La llista també es pot llegir en clau successòria. Encara que en els seus 12 anys de mandat Merkel s’ha encarregat de desactivar totes les potencials amenaces al seu lideratge, la cancellera sap que es troba a la recta final de la seva vida política. Per això, entre els escollits per formar part del nou Gabinet hi ha figures que sonen amb força per al futur de la CDU. A més de Kramp-Karrenbauer, altres noms –com Klöckner i fins i tot Spahn– apunten a un possible relleu de la cancellera.

    

Ahir, en una al·locució de 59 minuts, la cancellera va apujar el to de la seva crítica als discursos incendiaris i a la islamofòbia, en un clar missatge contra AfD i els sectors més conservadors de la mateixa CDU que s’han oposat a la seva política migratòria i han pressionat per a un gir a la dreta. Merkel també va intentar suavitzar les recriminacions rebudes per haver cedit el poderós Ministeri de Finances a l’SPD i va llançar un gest a Brussel·les al demanar «un nou començament per a Europa».

    

El congrés també va acomiadar amb llargs aplaudiments pesos pesants d’anteriors gabinets, com Wolfgang Schäuble, titular durant vuit anys de Finances i pare de l’austeritat fiscal, i els exministres d’Interior i Sanitat, Thomas de Maizière i Hermann Gröhe.

Notícies relacionades

    

Malgrat el sí conservador, el principal escull que afronta ara el país després de cinc mesos d’inestabilitat política és entre les files socialdemòcrates. Diumenge, l’SPD donarà a conèixer el resultat d’una votació interna sobre l’acord de govern amb els conservadors que va començar el 20 de febrer. Molt mal rebut per les bases i les joventuts del partit, el pacte amb Merkel va obrir una crisi sense precedents que va acabar amb la dimissió de Martin Schulz. Si els delegats de l’SPD el recolzen, Alemanya tindrà un nou Govern; si no, la fractura portarà a una inestabilitat fins ara desconeguda.