CRISI EN UN PAÍS LLATINOAMERICÀ

Diverses esglésies de Veneçuela es queden sense hòsties per falta de farina

L'escassetat de productes i la hiperinflacó fan que una família necessiti l'equivalent a 24,4 salaris mínims per adquirir la cistella familiar en el mercat negre

zentauroepp42303588 venezuelan president nicolas maduro gestures as he arrives f180226192413

zentauroepp42303588 venezuelan president nicolas maduro gestures as he arrives f180226192413 / FEDERICO PARRA

1
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert
Abel Gilbert

Corresponsal a Buenos Aires

ver +

La multiplicació dels pans i els peixos s'ha tornat encara més inversemblant per a l'Església catòlica veneçolana: l'escassetat de farina, que castiga les famílies, ha arribat als temples. Els feligresos de diverses esglésies de l'estat de Mèrida es van quedar l'últim diumenge sense la consagració per falta d'hòsties o gas per elaborar-ne. El diari opositor 'El Nacional' va informar que els sacerdots van trobar un substitut que els remetia a les celebracions del cristianisme primitiu: durant les misses van repartir trossets de pa.

La situació no és nova. En diverses ocasions han sigut els feligresos els que han ajudat els capellans a mitigar l'escassetat portant farina de casa. Giovanni Luisio Mass, encarregat de l'elaboració d'hòsties de l'Orde dels Pobres Cavallers de Crist del Temple de Jerusalem, a l'estat d'Anzoátegui, va declarar al portal 'Valores Religiosos' que la producció mensual d'hòsties ha passat de 80.000 a 30.000, cosa que ha afectat els temples de tres dels estats més importants del país.

La falta de farina no és l'únic maldecap dels veneçolans. La consultora Econométrica, molt crítica amb el Govern, estima que el 75% dels béns escassegen als prestatges dels supermercats.  Els ous, un aliment clau en la piràmide nutricional, també són difícils de trobar o s'han de comprar a preus astronòmics. El portal 'Contrapunto' va assenyalar que el cartró d'ous costa entre 550.000 i 600.000 bolívars, gairebé la totalitat d'un salari mínim, que inclou un bo per alimentació (797.510 bolívars, uns vuit dòlars segons el mercat negre que regeix la vida de la majoria).

Hiperinflació

Notícies relacionades

El Centre de Documentació i Anàlisi Social de la Federació Veneçolana de Mestres (Cendas-FVM) ha assegurat que la cistella alimentària familiar va pujar al gener a 24,4 milions de l'atrotinada moneda nacional. La hiperinflació i l'escassetat és tan gran que una família necessita l'equivalent a 98,2 salaris mínims per poder adquirir-la en el mercat negre. El cafè és el producte que més ha augmentat, el 145,9%. El litre de detergent líquid ha arribat als 500.000 bolívars. La diferència entre els preus controlats per l'Estat i els que regeixen en el mercat és de 179.174%.

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, que atribueix el col·lapse econòmic tan sols a una conjura interna i externa, va augmentar el 40% el salari mínim al gener després de sis increments durant el 2017 que sempre queden molt enrere del que dicta el mercat negre. El Fons Monetari Internacional (FMI) calcula que el 2018 tancarà amb una inflació del 13.000% i una caiguda econòmica de 15%.

Temes:

Crisi Veneçuela