GUERRA A SÍRIA

Assad no fa cas de l'alto el foc de l'ONU i segueix bombardejant Ghouta

El règim sirià ha començat l'operació terrestre per ocupar aquesta regió pròxima a Damasc

mbenach42264839 epa7685  duma  siria   22 02 2018   vecinos inspeccionan los180225165746

mbenach42264839 epa7685 duma siria 22 02 2018 vecinos inspeccionan los180225165746 / MOHAMMED BADRA

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Malgrat la demanda d’alto el foc del Consell de Seguretat de l’ONU de dissabte passat, el règim sirià del president Baixar al-Assad va continuar ahir bombardejant la regió de Ghouta est. Assad, a més a més, va començar l’ofensiva terrestre per conquistar definitivament Ghouta, en mans rebels des de l’inici de la revolució el 2011.

Segons mitjans favorables a Damasc, les milícies lleials al president s’haurien endinsat gairebé dos quilòmetres en la zona sud-est de Ghouta, on es troba la milícia opositora salafista Jaish al-Islam. Aquest grup, però, assegurava haver repel·lit l’atac i que 70 soldats d’Assad havien mort en els combats.

L’Observatori Sirià pels Drets Humans (OSDH) va informar que els bombardejos d’ahir van ser una mica més lleus que els dels dies anteriors. Tot i així, fonts des de l’interior de Ghouta van informar de 22 morts. Durant l’última setmana, 520 civils han perdut la vida sota les bombes d’Assad i Rússia.

Tots dos, però, ho neguen: asseguren que no ataquen civils sinó milicians i gihadistes de Hayat Tahrir al-Xam (la filial d’Al-Qaida a Síria). Els civils, les oenagés presents a Ghouta i la comunitat internacional afirmen el contrari.

Encara que pugui semblar-ho, Assad no està trencant l’alto el foc. El text aprovat pel Consell de Seguretat de l’ONU, el llenguatge del qual  va ser rebaixat per Rússia, no estableix una data concreta per al final dels combats. Demana que es faci «sense dilació». Una versió anterior del text, vetada per Moscou, proposava un termini de 72 hores. De fet, el president francès, Emmanuel Macron, i la cancellera alemanya, Angela Merkel, van fer una crida ahir al líder rus, Vladímir Putin, perquè pressioni Assad i compleixi l’alto el foc.

«Contra Al-Qaida»

La resolució de l’ONU, a més a més, estipula que, al pacte d’alto el foc, hi ha incloses totes les milícies opositores menys l’Estat Islàmic, Al-Qaida i «altres grups terroristes i els seus afins». És precisament en aquestes paraules en què les forces lleials a Assad s’escuden. A Ghouta, diuen, només lluiten contra Al-Qaida: no hi haurà alto el foc.

«L’Iran i Damasc ens sumem al pacte de l’ONU. Però la zona [Ghouta] està controlada per terroristes. Les operacions continuaran», va informar ahir el màxim cap militar iranià, Mohammad Baqeri. L’Iran és, amb Rússia, la millor aliada d’Assad.

Notícies relacionades

La situació a Ghouta és desesperada. A més dels 519 civils morts –120 dels quals són nens–, aquesta setmana el conflicte ha fet més de 2.500 ferits. I com que la regió està assetjada i tancada des del 2013, aquests no poden rebre ni tractament, ni aliments, ni ser evacuats. Fonts de Metges sense Fronteres, els 13 hospitals del qual,a Ghouta han sigut bombardejats per Assad, diuen que molts ferits acaben morint.

Operacions al nord

Des de l’1 de gener, quan va començar aquesta ofensiva per ocupar Ghouta, la xifra de civils morts arriba a 1.200. Mentrestant, al nord del país, les operacions militars també han seguit. Des de fa un mes, Turquia porta a terme una operació militar al cantó d’Afrin contra les milícies kurdosirianes de les YPG. Tot i l’alto el foc de Nova York, allà els combats tampoc han parat. Turquia, que usa l’opositor Exèrcit Lliure Sirià (ELS) en l’operació, considera terroristes les YPG pels seus llaços amb la guerrilla kurdoturca del PKK; encara que les YPG siguin la millor aliada dels EUA a Síria.