Una espanyola, nova cap de gabinet de Juncker a la Comissió Europea

El president de la Comissió situa la valenciana Clara Martínez Alberola com la seva nova mà dreta

zentauroepp42238596 bru1  bruselas  b lgica   21 02 2018   la nueva jefa del gab180221122204

zentauroepp42238596 bru1 bruselas b lgica 21 02 2018 la nueva jefa del gab180221122204 / OLIVIER HOSLET

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

L'espanyola Clara Martínez Alberola (València, 1963) serà la nova cap de gabinet del president de la Comissió Europea, Jean Claude-Juncker, a partir del pròxim 1 de març. Es tracta d'un dels llocs clau en l'arquitectura administrativa de l'Executiu comunitari i la valenciana serà la primera dona a ocupar-lo.

Funcionària de l'Executiu comunitari des de fa més de gairebé tres dècades i molt pròxima al Partit Popular, fins ara era la número dos en l'equip del luxemburguès –com a cap de gabinet adjunta- però el nomenament de l'alemany Martin Selmyr, fins ara el cap de gabinet, li ha obert el camí cap a aquest poderós càrrec.

"Fins ara els presidents de la Comissió Europea han tingut 19 caps de gabinet. Cap dona. És la primera vegada que una dona es converteix en cap de gabinet d'un president i em congratulo que ho hagi acceptat”, ha anunciat el mateix Juncker durant una roda de premsa convocada per sorpresa per evitar filtracions. L'ascensió d'aquesta espanyola es produeix només 24 hores després que l'Ecofin aprovés oficialment la candidatura de Luis de Guindos com a pròxim vicepresident del Banc Central EuropeuLuis de Guindos .

El moviment, segons ha explicat Juncker, és el resultat de la decisió de l'actual secretari general, l'holandès Alexander Italianer, d'abandonar el càrrec aquest 1 de març. “Penso que amb Selmyr no hi haurà ruptura. Si hagués elegit una altra persona hauríem perdut uns mesos de transició. La millor manera de garantir la continuïtat és nomenar Selmayr al capdavant de l'administració”, ha tancat el luxemburguès. I de rebot, l'ona expansiva d'aquest canvi ha arribat a Clara Martínez Alberola.

Espanyola, però sobretot europea

Notícies relacionades

“Com que (Selmyr) abandonarà el gabinet he decidit nomenar cap de gabinet Clara Martínez Alberola, que és espanyola però sobretot europea. Ha sigut cap de gabinet adjunta i he volgut nomenar-la. És la meva decisió, no del col·legi perquè he observat des de fa dos anys i mig que té un coneixement comunitari que supera l'ordinari”, ha destacat Juncker sobre la funcionària que es va estrenar en el gabinet de l'anterior president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso.

Fa dos anys, el president del Govern, Mariano Rajoy, la va condecorar amb la gran creu de l'Orde d'Isabel la Católica. El seu cap llavors, Martin Selmayr, va rebre la distingida Orde Espanyola de Carles III.