CONFERÈNCIA A MUNIC

Netanyahu amenaça l'Iran i l'acusa de crear un "imperi" al Pròxim Orient

Israel i l'Aràbia Saudita escenifiquen la seva aliança a la regió, carreguen contra l'Estat persa i demanen que es trenqui l'acord nuclear

El ministre d'Exteriors iranià qualifica de "circ còmic que no mereix resposta" les acusacions del primer ministre israelià

zentauroepp42183736 israeli prime minister benjamin netanyahu holds up an object180218191241

zentauroepp42183736 israeli prime minister benjamin netanyahu holds up an object180218191241 / LENNART PREISS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Munic

La Conferència de Seguretat de Munic (MSC), un fòrum clau en l’agenda de política internacional, ha evidenciat l’aliança estratègica que mantenen l’Aràbia Saudita i Israel al Pròxim Orient al compartir com a principal enemic l’Iran. Durant l’última jornada d’ahir, tant el primer ministre israelià, el dretà Benjamin Netanyahu, com el ministre d’Exteriors de la monarquia saudita, Adel al-Jubeir, van carregar una vegada més contra l’acord nuclear que el Grup 5+1 (els cinc països permanents del Consell de Seguretat de l’ONU, més Alemanya i la UE) va firmar el 2015 amb l’Iran i que ha permès aixecar les sancions al règim de Teheran.

L’Iran «és l’amenaça més gran per al món, no només per a Israel i l’Orient Mitjà», va dir Netanyahu. «Un cop tingui una arma nuclear, serà més difícil aturar-lo», va avisar el primer ministre hebreu que va acusar l’Estat persa de pretendre establir «un imperi» a la zona. «Israel (l’única potència nuclear de la regió) té les seves línies vermelles. Actuarem sense dubtar per defensar-nos, no només contra els aliats iranians, sinó també contra el mateix Iran». Netanyahu va avisar de la creixent influència del règim de Teheran al Pròxim Orient.

Grups gihadistes

El cap de la diplomàcia saudita, pel seu costat, va demanar «pressionar» i «aïllar» l’Iran del món «perquè vegi que les seves polítiques no són correctes». Els dos països lliuren una guerra soterrada a la regió. Els saudites recolzen les monarquies i els països de majoria sunnita i han finançat al llarg dels anys la versió més radical de l’islam, que professen els grups gihadistes. L’Iran, pel seu costat, manté una estreta relació amb els seus aliats xiïtes: el Govern de l’Iraq, el règim de Baixar al-Assad a Síria, la milícia de Hezbol·là al Líban i els rebels houthis del Iemen.

Notícies relacionades

Netanyahu va aprofitar la seva intervenció en la MSC per mostrar un tros del suposat dron iranià que Israel assegura que va fer caure la setmana passada mentre sobrevolava el seu territori i que l’Iran nega. «No posin a prova la determinació d’Israel», va dir Netanyahu dirigint-se a Mohammad Iavad Zarif, el ministre d’Exteriors iranià. Zarif, pel seu costat, va qualificar de «circ còmic que no és digne de resposta» les amenaces i acusacions del líder israelià de qui va dirque mira d’esquivar així les seves «crisis internes», en referència a la possible imputació de Netanyahu per un cas de corrupció.

També va acusar l’Estat hebreu de provocar de manera deliberada una escalada de tensió a la zona amb les seves «gairebé diàries incursions en l’espai aeri sirià». Sobre això, Zarif va recordar l’avió de combat F-16 israelià que va ser abatut per forces sirianes la setmana passada.