Mèxic registra un nou terratrèmol seguit de 225 rèpliques

Almenys dos morts al caure un helicòpter a la zona més afectada pel sisme

Mèxic registra un nou terratrèmol seguit de 225 rèpliques

David Guzman (EFE)

3
Es llegeix en minuts

L'estat d'Oaxaca, el més castigat pels sismes del setembre del 2017, ha tornat a ser el més afectat pel terratrèmol que divendres va sacsejar Mèxic. Almenys dues persones han mort al desplomar-se un helicòpter militar en aquesta regió del sud del país. La cadena Televisa ha informat que un helicòpter de la Força Aèria que transportava el secretari de Governació, Alfonso Navarrete, i el governador d'Oaxaca, Alejandro Murat, ha caigut a terra a Oaxaca.

L'accident ha passat quan faltaven uns 30 o 40 metres per aterrar a Pinotepa Nacional al perdre el control l'aparell i precipitar-se a terra per bolcar després, ha declarat Navarrete a la televisió. El ministre ha confirmat que lamentablement "hi ha persones que han perdut la vida", totes en terra durant l'aterratge de l'aeronau, que es dirigia a la zona afectada pel terratrèmol. La Secretaria de Governació ha indicat a través de Twitter que "desafortunadament dues persones que estaven en terra han perdut la vida en aquest incident".

Per la mateixa via, el president Enrique Peña Nieto ha precisat que el secretari Navarrete, el governador Murat i la tripulació es troben bé. "Lamentablement, diverses persones han perdut la vida i altres han resultat ferides. El meu condol als seus familiars i els meus desitjos de ràpida recuperació als lesionats", ha afegit.

Si bé oficialment s'ha confirmat la mort de dues persones, el periodista Jorge Morales, corresponsal de Televisa, que viatjava a l'aparell i ha resultat il·lès, ha dit haver vist almenys tres víctimes mortals de l'accident. Ha relatar que al caure l'helicòpter, ha bolcat i ha caigut sobre un parell de vehicles que estaven estacionats.

Carreteres tallades

El terratrèmol va tenir lloc divendres a mitjanit amb magnitud de 7,2 i va ser seguit per 225 rèpliques fins a les 5.00 hores de la matinada, la de més magnitud de 5,9. Tots els moviments sísmics van tenir l'epicentre a la zona pròxima a Pinotepa Nacional, Oaxaca. Informes del Govern estatal han assegurat que la carretera de Puerto Escondido a Pinotepa Nacional està tallada a conseqüència d'un enderrocament causat pel terratrèmol. Els danys més significatius s'han centrat a Pinotepa Nacional, Río Grande, Jamiltepec i San José del Progreso, on una xifra fins ara indeterminada de cases es van ensorrar sense que de moment s'hagin confirmat víctimes mortals, han indicat.

Efraín de la Cruz Sánchez, president municipal de Jamiltepec, ha confirmat danys a l'hospital de l'Instituto Mejicano del Seguro Social (IMSS) de la localitat, a l'església i a la seu del municipi, a més de nombroses cases.

Hi ha danys a l'estructura de Puente Río Verde i un enderrocament a Paso Río La Arena, cosa que ha deixat parcialment incomunicat Jamiltepec, a més que es registra una fallada en el subministrament elèctric de la localitat. L'hospital ha sigut evacuat i el personal ha instal·lat els pacients a la intempèrie.

Mentrestant, l'alcalde de Ciutat de Mèxic, Miguel Ángel Mancera, ha informat que almenys 570.000 persones de 112 colònies han quedat temporalment sense electricitat. La suspensió del servei elèctric ha sigut l'afectació més gran del sisme a la capital, que està en "normalitat", ha dit Mancera al donar un informe de les revisions efectuades.

Crisis nervioses

Notícies relacionades

També ha indicat que les autoritats de salut van atendre 266 casos de crisis nervioses, la majoria al mateix lloc on es van produir, i només sis van ser portades als hospitals, on van rebre l'alta sense més complicacions. L'alcalde ha apuntat que les autoritats només han registrat una persona ferida pel terratrèmol, una nena de 12 anys amb una ferida al front sense més conseqüències. El sisme va provocar pànic a la capital, on una població va inundar els carrers previnguda per l'alerta sísmica.

El trànsit de vehicles es va paralitzar durant el moviment tel·lúric i als carrers s'observaven persones amb telèfons mòbils per trucar a les famílies i pujar fotos i vídeos que van saturar les xarxes socials. "M'ha vingut un record molt fort del setembre", ha dit Gabriel Fernández, de 37 anys, que era a l'onzè pis d'un edifici de Ciutat de Mèxic, a l'evocar els terratrèmols del setembre del 2017, que van deixar 471 morts a Mèxic. "Estava molt marejat i espantat. Vam esperar que passés el moviment i després ens van evacuar per les escales", ha afegit.