RELLEU EN UN PAÍS AFRICÀ

Cyril Ramaphosa, designat nou president de Sud-àfrica

El fins ara vicepresident i líder del CNA substitueix el controvertit Jacob Zuma, que va renunciar després d'un ultimàtum del seu partit

mbenach42109717 cyril ramaphosa being sworn in as south african president  i180215180317

mbenach42109717 cyril ramaphosa being sworn in as south african president i180215180317 / Rodger Bosch

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Johannesburg

Cyril Ramaphosa va assumir ahir la presidència de Sud-àfrica en substitució del controvertit Jacob Zuma, que va dimitir ahir a la nit després d'un ultimàtum del seu partit. Ramaphosa es va comprometre a treballar molt per resoldre els problemes més greus del país, com la corrupció i la caiguda de l’economia.

El fins ahir vicepresident va ser designat al Parlament en una sessió en què cap altre candidat li disputava el càrrec, de manera que no va ser necessari votar. Ramaphosa havia sigut nominat pel seu partit, el Congrés Nacional Africà (CNA) –hegemònic a Sud-àfrica des del final de l’apartheid– per rellevar Zuma, amb un mandat de nou anys marcat per escàndols polítics i econòmics.

Ramaphosa, de 65 anys, antic sindicalista i activista antiapartheid reconvertit en exitós home de negocis, va dir davant els diputats que rebia l’encàrrec amb honor i humilitat, i va prometre que l’interès de Sud-àfrica i del poble sempre aniran «primer». «Quan un és elegit en aquesta classe de posició, es converteix en un servidor del poble de Sud-àfrica», va afirmar.

Economia i unitat

El flamant president va proclamar que treballarà per posar fi a la corrupció, millorar l’economia i buscar la unitat del país, encara que va explicar que els detalls de les seves línies de Govern els exposarà avui, quan s’encarregui de fer el discurs sobre l’estat de la nació. «Treballaré molt per no decebre el poble de Sud-àfrica», va sentenciar.

Hores després, el president del Tribunal Constitucional, Mogoeng Mogoeng, li va prendre jurament en una cerimònia que el va convertir en el cinquè president de la història democràtica de Sud-àfrica, des que Nelson Mandela va guanyar les primeres eleccions lliures el 1994 després del final de l'apartheid.

Les principals figures del CNA van fer costat al nou líder i el van acompanyar amb visques que han posat fi a setmanes de tensió per l’estira-i-arronsa amb Zuma perquè deixés la presidència. Els casos de corrupció que l’envolten s’havien convertit en una taca per al partit i posaven en perill la seva popularitat de cara a les eleccions del 2019.

Contractes d'armes

Notícies relacionades

Zuma està implicat en nombroses acusacions, incloent-hi uns 800 càrrecs per corrupció relatius a contractes d’armes de finals dels 90 i les investigacions per usar l’Estat per afavorir una família d’empresaris afins amb concessions públiques milionàries. Arran de la seva dimissió poc abans d’expirar l’ultimàtum, el CNA va posar en marxa els tràmits per assegurar que Ramaphosa pogués convertir-se en president de forma immediata.

«Crec de debò que la nostra democràcia ha madurat i es manté forta», va dir la presidenta del Parlament, Baleka Mbete. La seva opinió sobre el procés de designació no era compartida, però, per l’oposició, que reclamava la dissolució de la Cambra i la convocatòria d’eleccions anticipades.

Els reptes del nou líder

<strong>ERRADICAR LA CORRUPCIÓ</strong>