NORMA INSÒLITA

Austràlia prohibeix les relacions sexuals entre ministres i els seus empleats

La relació del viceprimer ministre, Barnaby Joyce, amb la seva exassessora de premsa, amb qui espera un fill, ha escandalitzat els sectors conservadors

undefined42099422 australian deputy prime minster barnaby joyce  right  listen180215110328

undefined42099422 australian deputy prime minster barnaby joyce right listen180215110328 / Rod McGuirk

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Sydney

La relació extramatrimonial d’un rellevant dirigent polític conservador ha posat el Govern australià contra les cordes. Barnaby Joyce, viceprimer ministre de 50 anys d’edat, catòlic, casat, amb quatre fills, no ha pogut ocultar durant més temps la seva aventura amb la seva jove excap de premsa Vikki Campion, de 33 anys, amb qui ara espera un fill. L’escàndol ha arribat a unes dimensions tan grans entre la població més conservadora australiana que el primer ministre, el dretà Malcolm Turnbull, va anunciar ahir que queden terminantment prohibides les relacions sexuals entre ministres i subalterns.

«Avui afegiré a les normes (ministerials) una disposició clara i inequívoca: els ministres, sense importar si són casats o solters, no poden mantenir relacions sexuals amb el personal. Fer-ho constituirà una violació de les normes», va advertir el governant, líder del Partit Liberal, que juntament amb el Partit Nacional, que dirigeix Barnaby, forma l’actual coalició de govern a Austràlia.

Valors familiars

La decisió de Turnbull no deixa de ser arriscada, ja que podria arribar a trencar la coalició, encara que els membres del Partit Nacional senten que l’actitud del seu líder els ha ocasionat greus danys d’imatge, ja que gran part dels seus seguidors procedeixen dels sectors més conservadors de les zones rurals. Una enquesta d’última hora mostra una caiguda de 20 punts (del 63% al 43%) de suport a Joyce entre els seus votants. El mateix Turnbull va afirmar que Joyce «haurà de considerar la seva posició» com a líder del Partit Nacional.

En una roda de premsa, el primer ministre australià va revelar que el seu soci de govern «ha causat un patiment i una humiliació extremes» a la que ja és l’exdona de Joyce, Natalie Abberfield, amb qui es va casar el 1993 i de la qual es va separar l’any passat. Joyce és un d’aquests polítics conservadors als quals agrada parlar dels «valors de la família» o de fer campanya en contra dels matrimonis del mateix sexe.

Notícies relacionades

«No soc aquí per predicar moral», va dir Turnbull als periodistes a Canberra, encara que va afirmar que s’ha de «reconèixer que és inacceptable l’any 2018 que un ministre tingui relacions sexuals amb algú que treballa per a ell». Davant del Parlament del país, Turnbull, que va assumir el càrrec de cap de l’Executiu el 2015, va assenyalar que Joyce es prendrà unes breus vacances a partir de la setmana que ve. 

D’aquesta manera evitarà que es posi al capdavant del país com a cap interí de l’Executiu els dies en què el primer ministre estigui de viatge oficial als Estats Units. El Senat australià, pel seu costat, ha aprovat una moció simbòlica que demana la renúncia de Joyce. 

Temes:

Austràlia Sexe