CRISI EN UN PAÍS AFRICÀ

Zuma cedeix i dimiteix finalment com a president de Sud-àfrica

El Congrés Nacional Africà, el partit que va liderar Mandela, li havia donat un ultimàtum per renunciar o sotmetre's a una moció de censura

La decisió posa fi a un polèmic mandat marcat pels escàndols polítics i econòmics

mbenach42087240 south african president jacob zuma addresses the nation and 180214220408

mbenach42087240 south african president jacob zuma addresses the nation and 180214220408 / Themba Hadebe

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Johannesburg

Jacob Zuma va anunciar finalment ahir que accepta dimitir com a president de Sud-àfrica en compliment de les ordres del seu propi partit, el Congrés Nacional Africà (CNA), que li havia donat un ultimàtum per renunciar i posar fi així a un mandat de nou anys en el poder plens d’escàndols polítics i econòmics. Malgrat manifestar-se en «desacord» amb la resolució del CNA, Zuma va comunicar la seva decisió final en un discurs a la televisió poc abans del final del termini. El CNA l’havia comminat a dimitir pels casos de corrupció o sotmetre’s a una moció de censura al Parlament on no tindria el seu suport.

En una al·locució de 30 minuts dirigida al país, Zuma va assenyalar la seva disconformitat per la forma com el CNA ha forçat la seva sortida anticipada després de l’elecció de Cyril Ramaphosa com a president del partit el desembre passat, però va afirmar que acceptava les seves ordres.

«He arribat a la decisió de dimitir com a president de la república amb efectes immediats», va manifestar Zuma. «Encara que estic en desacord amb la decisió del lideratge de la meva organització, sempre he sigut un membre disciplinat», va afegir.

SUPORT A L’OPOSICIÓ

El partit governant, hegemònic a Sud-àfrica des de l’època de Nelson Mandela, havia assegurat que la moció per apartar-lo es votaria avui. «No s’ha de perdre cap vida en nom meu. I tampoc s’ha de dividir el CNA en nom meu», va dir. El CNA, que va substituir Zuma com a líder del partit al desembre pel vicepresident Cyril Ramaphosa, li va ordenar renunciar com a president dimarts. Com que no ho va fer, el CNA va dir que recolzaria una moció de l’oposició al Parlament per fer-lo fora del poder.

La dimissió de Jacob Zuma acaba amb la carrera d’aquest exlluitador de la resistència contra l’apartheid. Zuma, de 75 anys, també era conegut per les seves quatre dones, per la seva llengua afilada i per un mandat marcat per gairebé una dècada d’escàndols que han polaritzat la Nació de l’Arc Iris de Mandela.

800 CÀRRECS

Notícies relacionades

El debat sobre la sortida prematura de Zuma, que tenia un mandat fins al 2019, s’havia intensificat els últims dies detonat per la seva mala imatge i pels greus escàndols de corrupció que l’envolten. El ja expresident està implicat en moltes acusacions, inclosos 800 càrrecs per corrupció sobre contractes d’armes de finals dels anys 90 o les investigacions per haver usat l’Estat per afavorir empresaris afins amb concessions públiques milionàries.

En la seva tumultuosa dècada en el poder, Zuma va sobreviure a diverses mocions de censura, a múltiples acusacions de corrupció i a protestes al carrer. Alguns dels escàndols van esclatar fins i tot anys abans d’accedir a la presidència del Govern, el 2009. Mentre era vicepresident del CNA, Zuma va ser acusat de violar Fezekile Khwezi Kuzmayo, filla seropositiva d’un amic empresonat amb ell a Robben Island durant l’era de l’apartheid. Va ser absolt el 2006, però també va ser ridiculitzat per les masses després d’afirmar que es dutxava després de mantenir relacions sexuals per reduir el risc de contagi del VIH.