Un petit comboi d'ajuda humanitària entra a la província assetjada de Guta

Des del novembre el govern de Baixar al-Assad havia bloquejat l'entrada d'aliments a la regió, on hi ha atrapades 400.000 persones

mbenach41663012 sir01  al ashari  siria   18 01 2018   fotograf a de ni os d180119190059

mbenach41663012 sir01 al ashari siria 18 01 2018 fotograf a de ni os d180119190059 / MOHAMMED BADRA

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Un comboi d’ajuda humanitària amb menjar per a 7.000 persones va entrar ahir a la província siriana de Guta, tres mesos després de l’últim enviament. Al novembre, camions amb menjar i medecines de la Mitja Lluna Roja Siriana i l’ONU van aconseguir que el règim de Damasc els deixés entrar amb ajuda per a 40.000 persones, en una regió on en viuen atrapades 400.000. De fa anys, la zona està tancada i assetjada per les forces d’Assad. El menjar no hi arriba, però sí les bombes i les armes químiques que, segons les Nacions Unides, s’han usat a Guta contra la població civil.

La fam és arma i negoci. Guta és en l’actualitat un dels pocs bastions que l’oposició siriana encara controla. L’altre gran territori és Idlib. És contra aquestes regions que Assad ha intensificat les últimes ofensives. A Idlib, els bombardejos russos i del règim causen una nova crisi de refugiats. A Guta, no: la província està tancada. No s’hi pot entrar ni se’n pot sortir. Damasc condemna els 400.000 habitants a suportar tant la fam com les bombes.

La setmana passada, en només sis dies, 270 persones van morir a Guta en bombardejos russos i d’Assad, segons l’Observatori Sirià pels Drets Humans. La gent, segons aquesta organització amb seu a Londres i informants sobre el terreny, al no poder fugir s’amaga en cases i soterranis. I gairebé ningú s’atreveix a sortir.

Notícies relacionades

Els atacs continuen i el nombre de morts augmenta mentre els hospitals, atapeïts, sense equips i de vegades sent objectiu dels avions, es veuen obligats a tancar. «El que passa a Guta és un escàndol, i podria ser un crim de guerra», assegura Nacions Unides que, si vol que Damasc, de tant en tant, li deixi entrar menjar i medecines a Guta, pot dir el pecat però no el pecador. L’ONU no pot assenyalar Assad com el responsable d’aquest possible «crim de guerra».

«Més de 4.000 famílies a Guta oriental viuen en cellers i búnquers. Els nens estan famolencs, bombardejats i atrapats. I el setge significa que no tenen on fugir», denuncia Save The Children. El Consell de Seguretat de l’ONU considera una proposta de Suècia i Kuwait d’un alto el foc de 30 dies per poder entregar l’ajuda humanitària necessària. Però Rússia, amb dret de veto, va rebutjar una petició similar fa poc temps.