Desenes de russos poden haver mort en un bombardeig dels EUA a Síria

Un empresari establert a Síria revela al 'New York Times' que a l'atac contra posicions d'Assad hi va haver molts morts procedents de Rússia

zentauroepp41944106 american troops look out toward the border with turkey from 180208104125

zentauroepp41944106 american troops look out toward the border with turkey from 180208104125 / Susannah George

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Com a mínim quatre ciutadans russos i possiblement «algunes desenes més» van morir el 7 de febrer en un bombardeig nord-americà a Síria. L’atac, a la província de Deir Ez-Zor, anava dirigit contra tropes lleials a al-Assad. Segons va dir llavors el Pentàgon, soldats lleials a Damasc van atacar posicions dels aliats nord-americans, les Forces Democràtiques de Síria. Com a resposta, els EUA van bombardejar els rivals i van causar un centenar de morts.

La història, no obstant, ahir es va capgirar. The New York Times, citant ciutadans russos a la regió, a més a més de grups paramilitars del país, va assegurar que «desenes de russos» van morir en l’atac. «Va ser una escaramussa. Hi va haver baixes molt importants», va afirmar al diari nord-americà Aleksandr Ionov, un empresari rus que treballa a Síria «en el negoci de la seguretat».

El Kremlin, que des del 2016 anuncia que s’està retirant de Síria, ha dit aquesta setmana que, a les seves files, no hi ha cap mort. «Nosaltres només treballem amb informació que es refereix als nostres soldats. No en tenim cap sobre el que fan altres russos que podrien ser a Síria», ha dit el portaveu de Putin, Dimitri Peskov. El Kremlin dona a entendre així que hi ha grups russos privats que sí que podrien estar lluitant, com a mercenaris, a favor del règim d’al-Assad, cosa que ja va passar durant la guerra d’Ucraïna. Primer, Rússia va negar que hi estigués involucrada i després va dir que eren russos «voluntaris o de vacances». Més tard acceptaria que eren soldats regulars.

Notícies relacionades

200 MORTS / Ionov, de fet, considera que, durant l’atac nord-americà de la setmana passada, van morir unes 200 persones. No 100, com van anunciar els EUA en un primer moment. «És la nostra estimació actual. No en podem saber el nombre exacte encara. Però el que sí que sabem és que la majoria era ciutadania russa. També hi havia altres ciutadans d’exrepúbliques soviètiques», va dir l’empresari a The New York Times.

El Govern rus, de moment, esquiva el tema. Putin, d’aquí a menys d’un mes, es presenta a unes noves eleccions presidencials. Encara que ja les tingui guanyades, acceptar que hi ha russos que s’estan morint a Síria, d’on, se suposa, Rússia s’està retirant, no li representaria cap benefici electoral i el podria debilitar. «Si hi ha gent morint-hi s’hauria de reconèixer. S’ha d’explicar la veritat. La gent està enfadada i la vol saber», va afirmar Ionov.