Duterte, a les terroristes: "Et dispararem a la vagina"

Surt a la llum la transcripció d'una intervenció del president filipí

zentauroepp41976676 philippine president rodrigo duterte gestures as he speaks d180212102538

zentauroepp41976676 philippine president rodrigo duterte gestures as he speaks d180212102538

1
Es llegeix en minuts

El president de les Filipines, Rodrigo Duterteha dit que s'ha de disparar "a la vagina" a les dones integrants d'un grup terrorista del país, un comentari condemnat aquest dilluns per organitzacions locals i internacionals.

"Digueu-li als soldats: hi ha una nova ordre. No et matarem. Et dispararem a la vagina", va dir Duterte en una reunió amb antics militants del Nou Exèrcit del Poble (NEP), una guerrilla comunista que està a les llistes de grups terroristes dels Estats Units i la Unió Europea.

El cap d'Estat, que va pronunciar aquestes paraules el 7 de febrer, tot i que el seu contingut s'ha revelat aquest dilluns en una transcripció oficial, va afegir que les insurgents del NEP "sense vagina, serien inútils", un comentari que ha sigut qualificat de "misogin" per Human Rights Watch (HRW) i diverses oenagés filipines.

Incitació de la violència sexual

Duterte "està incitant les forces estatals a cometre actes de violència sexual durant els conflictes armats, fet que constitueix una violació del dret humanitari internacional", afirma HRW en la seva condemna.

L'organització feminista filipina Gabriela va assegurar, en un comunicat, que Duterte "fomenta obertament la violència contra les dones, contribueix a la seva impunitat i es confirma com el mascle feixista més perillós al Govern en aquest moment".

Notícies relacionades

El president filipí, de 72 anys, faldiller confés i conegut pels seus habituals discursos fora de to, ja ha sigut objecte de polèmica en nombroses ocasions per comentaris considerats sexistes, misògins o despectius amb les dones.

Abans d'arribar a la presidència, el juny del 2016, va desencadenar fortes protestes per explicar un acudit sobre una monja australiana violada i assassinada en un motí en una presó el 1989 i més recentment es va mostrar disposat a oferir "42 verges" a cada turista que visités les Filipines.